Toimittajat hankalassa tilanteessa

Kampanja poliittisten vankien vapauden puolesta

Olipa kerran toimittaja, joka perusti televisiokanavan omin avuin. Hän päätti tehdä tehtävänsä vallan vahtikoirana niin hyvin kuin mahdollista, rohkealla ja suoralla otteella. Vallanpitäjät eivät pitäneet siitä, että toimittaja kertoi, miten vallassa olevat sortivat kansalaisia, mukiloivat ja tappoivat mielenosoittajia ja laittoivat eri mieltä olevia vankilaan. Aina kun vallanpitäjien palveluksessa olevat poliisit kävivät siviilien kimppuun, toimittaja teki siitä uutisen.

 

Eräänä päivänä sama poliisivoima tuli toimittajan kimppuun ja hänet vietiin putkaan, eristysselliin, kuin vaarallinen rikollinen. Toimittajan työkaverit päättyivät vankilaan tai pakenivat ulkomaille. Omalla työllä ostetut televisiokanavan toimitilat takavarikoitiin ja poliisi jäi tiloihin ”vahtimaan”. Aseistetut viipyvät jo kaksi vuotta televisiokanavan tiloissa.

 

Vallanpitäjän rikkovat maansa perustuslakia, sananvapautta ja myös yrittämisen vapautta. Toistuvista vaatimuksista huolimatta vallanpitäjät käyttävät anastamiaan tiloja ja tiedotusmateriaalia laittomasti.

 

Vapauduttuaan toimittaja on jatkanut työnsä sosiaalisessa mediassa muiden ihmisten avustamana. Pari päivää sitten toimittaja päätti mennä ihmisoikeusedustajien kanssa katsomaan omistamaansa taloa. Poliisijoukot olivat vastaassa ja tönimällä siviilejä poliisi poisti toimittajan seurueineen kadulta. Toimittaja sanoi, että maa on poliisivaltio, jossa toimittajat joutuvat jatkuvasti ahdistelun ja väkivallan kohteeksi . Hän korostaa, että totuutta ei voida vangita.

 

Tämä tarina on lyhyt kooste kahden nicaragualaisten toimittajan ja yksityisyrittäjän koettelemuksista Ortegan hallinnon alla. Miguel Mora oli vankilassa ja häneltä on anastettu 100% Noticias – talo, Carlos Fernando Chamorrolta viettiin Confidencial –median ja vaimonsa yrityksen toimitilat. Chamorro pakeni vaimonsa kanssa Costa Ricaan. Chamorro ja Mora jatkavat työtänsä somessa. Eilen Carlos Fernando Chamorro joutui taas Ortegan poliisien kovien otteiden kohteeksi, kun hän meni vaatimaan taloaan ja sisällä olevaa omaisuutta takaisin.

 

Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) tuoreen vuosiraportin mukaan vuoden 2020 joulukuun alussa eri puolilla maailmaa oli vangittuna 387 journalistia, kadonneita oli neljä, ja panttivankina pidettiin 53 toimittajaa. Vuosina 2019 ja 2020 vangittuna pidettyjen journalistien määrät (389 ja 387) nousevat tilastohistorian korkeimmiksi.

Jos haluat lukea espanjaksi, tässä tämä analyysi: Leyes para avanzar y no para acosar

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu