Toimittajat totalitarismin puristuksessa

Nicaraguan opposition kampanjakuva

Kuuba pakotti kahta toimittajaa pakenemaan maasta
Kaksi kuubalaista toimittajaa joutui lähtemaan Kuubasta käskettyinä olla palaamatta takaisin. Verkkojulkaisu ADN:n toimittajat Esteban Rodríguez ja Héctor Luis Valdés ottivat lentokoneen kohti Nicaraguaa. Kun he olivat välilaskulla El Salvadorissa, heille ilmoitettiin, että heitä ei päästetä Nicaraguaan. Joulukuun alussa Nicaraguan viranomaiset ilmoittivat, että kaikki kuubalaiset saavat matkustaa Nicaraguaan ilman viisumia. Nyt tuli selväksi, että viisumivapaus on vain niille kuubalaisille, jotka eivät kritisoi Kuuban hallintoa.

Toimittaja Esteban Rodríguez oli 30.4. mielenilmauksessa Havannassa, kun hänet vietiin vankilaan. Rodríguez oli 8 kuukautta vankilassa. Toissapäivänä hänet vietiin vankilasta suoraan lentokentälle. Ehtona Rodríguezin poistumiselle oli se, että myös hänen kollegansa Héctor Luis Valdés poistuisi maasta. Valdésin mukaan viranomaiset sanoivat heille, että he eivät saa palata maahan. Valdesille korostettiin, että jos hän palaisi Kuubaan, häntä tullaan syyttämään Rodríguezin pakomatkan avustamisesta!

Esteban Rodríguez ei pystynyt eilen vielä kertomaan missä olosuhteissa hän oli vankilassa. Hän totesi vain, että toivoi pääsevänsä vankilasta kotiin perheensä luokse ja että vankila oli kauhea paikka. Osa mielenosoituksiin osallistuneista on saanut useita vuosia vankeustuomioita. Rodríguez ja Valdés olivat useita tunteja El Salvadorin lentokentällä, kunnes El Salvadorin viranomaiset myönsivät heille olekeluluvan ja veivät heidät hotelliin.

Poliittisia vankeja kidutetaan

Kuuban vankilan kauheat tapahtumat on malli, jota kopioidaan Venezuelassa ja Nicaraguassa.

Pari päivää sitten nicaragualainen toimittaja Fabian Medina julkaisi Infobae-julkaisussa artikkelin Nicaraguan Daniel Ortegan vankiloissa tapahtuneista kidutusmenetelmistä. Osaamatta espanjaa artikkelin kuvista pystyy päättelemään mitä kammottavia asioita Nicaraguan vankiloissa tapahtuu. 170 nicaragualaista kärsii erittäin ankeissa vankilaoloissa vain siksi, koska ovat eri mieltä Ortegan harrastamasta politiikasta ja ovat kritisoineet avoimesti Ortegan hallintoa.

Nicaragualaiset toimittajat Cristiana Chamorro, Miguel Mora, Pedro Joaquín Chamorro, La Prensa -lehden hallintojohtaja Juan Lorenzo Holmann ja radiotoimittaja Miguel Mendoza ovat olleet jo useita kuukausia Ortegan vankiloissa.

Uudenvuoden aattona vankien omaiset pääsivät vihdoin vankiloihin tapaamaan vankeja. Edellinen vierailu oli 45 päivää sitten. Omaisten kertomukset vierailuista ovat kuin kauhuelokuvasta. Kaikki vangit ovat laihtuneet ja heitä kidutetaan eri muodoissa. Miguel Mendoza on eristysselissä. Eristyselli on pieni ja suljettu huone. Siinä on vain pieni ikkuna, jonka kautta vangille annetaan ruokaa. Vangeilla ei ole peittoja ja joskus ei edes patjaa. He nukkuvat ulosteiden seassa.
Miksi Miguel Mendoza on vankilassa? Hän oli ahkera keskustelija Facebookissa ja Twitterissä ja esitti kriittisiä kantoja. Syyttäjän mukaan Mendoza syyllistyi salaliittoon. Todistuksena siitä syyttäjä esitti Mendozan Twitterin ja Facebookin päivityksiä.

Moni nicaragualainen toimittaja on sitä mieltä, että Mendozan vangitseminen on hirmuhallinnon pelottelukeino. Mendozan vangitsemisen jälkeen kymmeniä toimittajaa pakeni maasta, ja ne jotka ovat jääneet maahan ovat muuttuneet varovaisiksi. Tässä El Paísin haastattelussa toimittaja Álvaro Navarro kertoo, kuinka hän aina kirjoittaessaan punitsee hyvin sanomansa. Navarro ei ole yksin, koska moni tiedotusväline on muuttanut linjansa varovaiseksi. Daniel Ortega ja varapresidentti Murillo eivät siedä kritiikkiä.

Niin Kuubassa, Venezuelassa kuin Nicaraguassa ei tapahdu mitään ilman presidenttien lupaa, edes kidutuksia. Samalla kun Miguel Díaz Canelin, Nicolás Maduron ja Daniel Ortegan palveluksessa olevat viranomaiset kiduttavat ja polkevat eri mieltä olevien kansalaisten ihmisoikeuksia, nämä ”johtajat” julkisuudessa puhuvat rauhasta, rakkaudesta, sovinnosta ja neuvottelutahdosta.

On naiiviä uskoa rikollisjohtajien sovintopuheisiin. On naiivia puhua kyseisten valtioiden vasemmistohallituksista. Vasemmistolaisuutta niillä ei ole muuta kuin nimessä. Nämä hallinnot ovat pienen etupiirin tai perheen edun palveluksessa olevia järjestelmiä. On naiivia luulla, että noilla hallinnoilla ei olisi mitään tekemistä järjestyneen rikollisuuden kanssa. Juuri huumeiden salakuljetus ja huumebisnes pitävät heidät vallassa. Kyseiset hallinnot elävät korruptiosta, lojaaliuden ostamisesta, pelon lietsomisesta ja valtaan takertumisesta hinnalla millä hyvänsä. Ihminen on vain pieni nappula, joka näkee kuinka keskustaoikeistolaiset johtajat ja puoleet pettävät lupauksiaan ja siten heille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin uskoa halpaan populismiin.

Puhutaan vasemmistolaisuuden noususta Latinalaisen Amerikan maissa, mutta se on harhaanjohtava väite. Meidän pitäisi tunnistaa erot Perun, Argentiinan, Meksikon, Bolivian, Nicaraguan, Venezuelan, Kuuban, Hondurasin ja nyt Chilen ”vasemmistolaisuuden” välillä. Kuten olen sanononut aiemmin, totalitarismi oikealta tai vasemmalta on aina paha. Joku fiksu sanoi joskus, että jopa huono demokratia on vapauden paras tae. Latinalaisen Amerikan maissa demokratia rappeutuu ja diktatuurit voimistuvat Kiinan ja Venäjän avustuksella.

Väite Kiinan merkityksestä ei ole hihasta vedetty. Joulukuussa Ortegan hallinto ilmoitti lopettavansa yhteistyönsä Taiwanin kanssa ja tunnustavansa sen, että Kiina saa ottaa Taiwanin haltuunsa. Muutama päivä sitten ilmoitettiin, että Taiwan halusi lahjoittaa Managuan suurlähetystön kiinteistön Nicaraguan katoliselle kirkolle. Samana päivänä Ortegan hallinnolta ilmoitettiin, että se ei käy, koska arvokas kiinteistö kuuluu nyt Kiinalle! Se on iso ryöstö keskellä päivää. Taiwan vetoaa nyt kansainvälisiin sääntöihin ja protestoi. Tuli mieleen Liettuan, Taiwanin ja Kiinan tapaus, josta esimerkiksi Yleisradiossa on kerrottu. Kunpa kaikki maat toimisivat kuten Liettua Kiinan suhteen. Moni maa kuten nyt Nicaragua alistuu uuskolonialismiin.

Maanantaina 10.1. on Nicaraguan diktaattori Daniel Ortegan vallanvaihtoseremonia Managuassa. Jälleen kerran uusi laiton viiden vuoden valtakausi alkaa. Espanja ei osallistu tuohon seremoniaan. Sen sijaan Pohjois-Korea, Kiina, Venäjä, Turkki, Syyria, Kuuba, Venezuela, Bolivia ja monet muut samankaltaiset maat lähettävät edustajansa.

+1
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu