Totalitalitarismin kasvot Keski-Amerikassa

Elokuussa 2020 Managuan tuomiokirkon sivukaappeliin heitettiin palopommi ja koko kappeli paloi, myös siellä oleva hyvin vanha Ristiinnaulitun Kristus. Ristiinnaulitun Kristuksen veistos pysyi paikallaan, mutta sen naama suli tulipalossa. Kirkko päätti, ettei restaurointia tehdä. (Kuva Nicaraguan arkipiispa Leopoldo Brenesista ruoilemassa Kristuksen edessä on Nicaraguan katolisen kirkon Facebookin seinältä).

Tasan neljä vuotta sitten Nicaraguassa alkoivat mielenosoituksia Daniel Ortegan hallintoa vastaan ja hallinto vastasi niihin mielenosoituksiin turhalla voimalla ja väkivallalla. Sinä keväänä Nicaraguan hallinto tappoi yli 300 mielenosoittajaa, satoja haavoitui ja päätyi vankilaan. Tuhannet pakenivat ulkomaille. Kuolleiden joukossa oli etupäässä nuoria miesopiskelijoita.

Siitä lähtien ajojahti eri mieltä olevia vastaan on voimistunut. Nicaraguan hallinto on ajautunut kohti vihamielistä totalitarismia, joka pitää nicaragualaisia vankina. Ortegan hallinnon päämäärä on pysyä vallassa, maksoi mitä maksoi. Viime vuoden sortolait ja opposition edustajien pitäminen ihmisoikeusvastaisissa vankiloisa, kovat tuomiot sekä tuoreet pidätykset antavat ymmärtää, että Nicaraguan hallinnolla ei ole enää muuta keinoa kuin käyttää armotonta sensuuria ja väkivaltaa. Esimerkki tästä on se, että viime viikolla vangittiin musiikkiyhtyen jäsenet, koska he lauloivat laulun, jossa muun muassa huhtikuu-sana mainittiin!

Myös vanhat sandinistit, ”historialliset sandinistit”, ovat joutuneet Ortegan varapresidentti ja vaimo Rosario Murillon vihapuheiden kohteeksi. Myös katolisen kirkon papit ja piispat ovat taas Murillon mukaan terroristeja. Murillo syyttää muita omista rikoksistaan. Samalla kun Murillo syyttää muita vihasta, hänen hallintonsa terrorisoi eri mieltä olevia. Yhden poliittisen vangin äiti ei pääse ulkomaille syöpähoitoon. Ortega-Murillon hallinto on takavarikoinut rouvan passin ja eivät anna lupaa lähteä maasta!

Ortega ja Murillo käyttäytyvät kuin Nicaragua olisi heidän omistamansa maatila. Pari päivää sitten oppositiossa oleva kuubalainen lääkäri Alexander Figueredo, jolta Kuuban hallinto eväsi oikeudet toimia lääkärinä, oli hankkinut passin ja ostanut lipun Nicaraguaan. Matkalla lentokentällä viranomaiset soittivat Figueredolle ja sanoivat, että Nicaragua ei päästä häntä maahan.

Kuubasta
Kuuba sanoo olevansa ihmisoikeuksien mallimaa, mutta samalla Kuuban vankiloissa on yhä satoja mielenosoittajia. Heistä noin 20 on alaikäistä nuorta. Nuoria syytetään muun muassa kapinasta ja vankeustuomiot ovat olleet 8-12 vuotta. Luin artikkelin jossa tuomittujen nuorten vanhemmat sanovat, että tuomioistuimessa todisteinä käytettiin videoita mielenosoituksista. Niistä videoista oli poistettu poliisien väkivaltaa mielenosoittajia kohtaan ja näytetty vain mielenosoittajien puolustautumisyrityksiä.

Kuuban suuret ja historialliset mielenosoitukset hallintoa vastaan olivat viime vuoden heinäkuussa. Satoja kuubalaisia on siitä lähtien ollut hallinnon sensuurin ja terrorin kohteena. Pinnan alla kiehuu ja hallinto, kuten ennenkin, käyttää siirtolaisuutta ”ongelmien ratkaisuna”. Annetaan eri mieltä olevien lähteä maasta. Ortegan Nicaragua julisti viime joulukuussa, että kuubalaisilla oli viisumivapaus maahan. Samalla Ortegan hallinnon jäsenten bisnekset kukoistavat kuubalaisten rahoilla.

Nicaraguasta kuubalaiset jatkavat matkaansa Yhdysvaltoihin, joista kuubalaiset lähettävät dollareita Kuubaan jääville omaisille. Niin Nicaraguan kuin Kuuban taloudet riippuvat jo suuresti ulkomailta tulevista rahalähetyksistä. Siirtolaisuus on monille kuubalaisille ja nicaragualaisille henkilökohtainen tragedia. Moni kuolee tai joutuu kidnaapatuksi matkalla pohjoiseen. Kuuban ja Nicaraguan johtajille siirtolaisuus on taloudellinen, mutta myös poliittinen mahdollisuus. Siirtolaisuus on keino päästä eroon epämieluisista kansalaisista. Viime vuoden lokakuusta lähtien 46 000 kuubalaista on saapunut Yhdysvaltoihin maarajojen kautta. Siirtolaisten suurella määrällä halutaan painostaa Joe Bidenin hallintoa neuvottelemaan Ortegan ja Miguel Díaz-Canelin kanssa siirtolaisuuden vähentämiseksi, ja muistakin asioista. Nicaraguasta siirtolaiset menevät Meksikoon.

Meksikosta
Meksinkon presidenttiä pidetään Kuuban Díaz-Canelin kaverina. Vasemmistolainen Manuel Andrés Lopez Obradorin (AMLO) hallinto palauttaa pidättämänsä kuubalaiset Kuubaan! Lehtitietojen mukaan tämän vuoden aikana Meksiko on palauttanut 1 680 kuubalaista Kuubaan.

Melkein heti sen jälkeen kun AMLO:sta tuli presidentti, kerroin, että piti seurata mitä Meksikossa tapahtuu. Kerroin edellisessä postauksessani, että AMLO järjesti kansanäänestyksen. Meksikolaisten piti äänestää siitä, haluavatko he, että AMLO jatkaisi presidenttikauttaan vai ei. Vain 18% äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Populistinen presidentti kiitti meksikolaisia mahtavasta suosiostaan, koska 92% äänestäneistä sanoi kyllä AMLO:lle! Totuus on se, että vain 15 miljoonaa meksikolaista äänesti, kun taas presidenttivaaleissa 30 miljoonaa meksikolaista äänesti AMLO:n presidentiksi. Presidentti kadotti puolet äänestäjistä.

El Salvadorista
Suosion huipulla on myös El Salvadorin presidentti Najib Bukele. Bukelella on ristiretki huumekartelleita vastaan. Arvioiden mukaan 10 000 jengin jäsentä on nyt vankilassa. Ongelma on se, että jo se, että sinulla on tatoúointi käsissä, voi olla viranomaisille merkki siitä, että kuulut rikollisjengiin jä päädyt vankilaan. Vankilassa sinulla ei ole oikeuksia. Viranomaiset eivät anna tietoa pidätetyistä tai vapautetuista.

Tietävästi Bukele oli sopinut jengien kanssa rauhasta, mutta jostain syystä se sopimus rikkoontui ja väkivalta nousi ennennäkemättömiin lukuihin.
Viime viikolla Buekele määräsi parlamentin hyväksymään muutoksia rikoslakiin. Muutosten perusteella tiedotusvälineet eivät saa julkaista mitään mikä liittyy huumekartelleihin. Bukelen El Salvadorissa viranomaiset päättävät, miten lakeja luetaan ja sovelletaan. Moni toimittaja on lähtenyt ulkomaille ja moni lehti on nyt varuillaan. Saavatko he enää kirjoittaa mitään huumekartelleista ja hallinnosta?

Bukele puolustautuu sillä, että eri mieltä olevat haluavat että turvattomuuss jatkuu El Salvadorissa. Bukelen mukaan jengiläisillä ei ole oikeuksia, ei edes lapsilla.
Tässä on neljä esimerkkiä siitä, miten demokratia on heikentynyt latinalaisessa Amerikassa. Valitettavasti sama totalitarismin aalto esiintyy myös Euroopassakin.

Lähteet:

Nicaraguan katolisn kirkon Facebookin sivu
Los niños presos políticos en Cuba

BBC:n kirjoitus AMLO:n kansanäänestyksestä

Meksiko ja siirtolaiset

Nicaraguan mielenosoituksista

Katolisen kirkon ja Ortegan hirmuhallinnon suhde

0
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu