Totalitarismi koputtaa ovella

”Unohdamme, että demokratia ei ole taulu, jota ostetaan, ripustetaan seinälle ja tuijotetaan ikuisesti”. Näin kertoi espanjalaisessa radio-ohjelmassa yksi kommentaattoreista. Keskustelun aiheena olivat Katalonian mellakat, jotka syntyivät rap-laulaja Pablo Hasélsin vangitsemisen myötä ja sananvapauden puolesta.

On naiivia ajatella, etta Kataloniassa ja myös muualla Espanjassa osoitettaisiin mieltä, kauppojen ikkunoita ja ovia rikottaisiin, yksityisomaisuutta anastettaisiin ja julkisia tiloja rikottaisiin vain yhden artistin tuomitsemisen ja vangitsemisen takia.

Espanjassa nuorten työttömyys on todellinen ongelma. Noin 40% nuorista on ilman töitä. Työttömyys ei yksin aja kaduille osoittamaan mieltä. Koronapandemia on vahvistanut joidenkin nuorten tunteen, ettei nykyinen demokratia toimi, koska se asettaa ihmiset eri asemaan esimerkiksi oikeudessa. Nuoret vertailevat kuninkaan Juan Carlosin ja Pablo Hasélsin saamaa kohtelua viranomaisilta. Entinen kuningas pakeni maasta korruptiosyytteiden takia.

Barcelonan riippumattoman yliopiston professori, Álex Casademunt, sanoo, että toinen syy voi olla se, että viranomaiset kohtelevat äärioikeistolaisia ryhmiä etuoikeutetuisti verrattuna muihin mielenosoittajiin. Muutama päivää sitten Madridissa järjestettiin viranomaisten luvalla uusnatsien mielenilmaus, jossa Francoa ja natsin aatetta ylistettiin. Samalla Barcenolassa kiellettiin mielenosoituksen Pablo Hasélsin puolesta.

Tiedotusvälineissä kritisoidaan mielenosoittajien väkivaltaa ja vähemmän huomiolle jää systeemin harrastama väkivalta. Pankkien tapa kohdella taloudellisessa ahdingossa olevia kansalaisia suututtaa monia. Katalonian protesteissa kumiluodit lentävät.

Espanjassa on tällä hetkellä maan historian ensimmäinen koalitiohallitus. Vasemmistolainen Podemos -puolue ei ole suostunut tuomitsemaan millään lailla Katalonian väkivaltaisuuksia. Syynä siihen voi olla se, että Podemos yrittää pitää radikaaleja kannattajia tyytyväisinä samalla kun Podemos pelaa omaan pussiin, Espanjan demokratia kärsii, mutta ei mellakoinnin takia, vaan koska nyt monilla espanjalaisilla on kompassi hukassa, varsinkin nuorilla. Nuorten mielestä nykysysteemi ei toimi, he ovat tuomittuja elämään huonompaa elämää kuin heidän vanhemmat, koska työtä ja tulevaisuutta ei ole. Podemosta on kannatettu juuri siksi, että vallassa he vastaisivat mm. nuorten ongelmiin.

Pitää muistaa, että kaksi viikkoa sitten Kataloniassa oli aluevaalit ja siinä perinteinen keskustaoikeisto (Kansanpuolue ja Ciudadanos) hävisivät. Sen sijaan äärioikeistolainen VOX sai 11 paikkaa. Perinteinen oikeisto lähti kosiskelemaan Voxin kannattajia Voxin teemoilla ja puheilla. Miksi äänestää vanhoja puolueita, kun on tämä uusi poliittinen voima, joka puolustaa espanjalaisia arvoja ja vastustaa selkeästi Katalonian itsenäisyyttä, vaikka äärioikeistolaista se olisikin? Erikoista on kyselytulokset, jonka mukaan kaksi kymmenestä äärioikeiston VOX-puolueen kannattajista kannattavat autoriarismia eli diktatuuria. Tuskin nyt Katalonian kaduilla mieltä osoittavat kuuluvat Voxin tai Podemoksen kannattajiin. Monet mielenosoittajat ovat vain systeemiä vastaan.

Kävin lukemassa Pablo Hasélsin laulujen sanoja ja Twitterin päivityksiä, mitkä vievät hänet vankilaan. Haséls toistaa kutsunsa tappamaan eri ihmisiä, joista hän ei pidä. Sellaista vihapuhetta ei pidä hyväksyä, mutta eri asia on kuitenkin se kannattaako siitä syytstä pistää mies vankilaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat protestoineet Hasélsin vangistsemista vastaan ja myös iso joukko taiteilijoista ovat julkaisseet vapautusvaatimuksensa. Tänään on Haséls, ja tulevaisuudessa voi olla kuka muu tahansa, joka uskaltaa olla eri mieltä, on yksi taiteilijoiden perusteluista. Niiden taiteilijoiden joukossa ovat elokuvaohjaaja Pedro Almodóvar, laulaja Joan Manuel Serrat sekä näytteijä Javier Bardem.

Demokratian vaaliminen ja puolustaminen unohtuu usein samalla, kun nautimme demokratian hyvistä puolista. Jotkut poliitikot kuvittelevat puolustavansa demokratiaa, mutta heikentävät sitä omilla päätöksillään. Tyytymättömyys demokratiaan on todellinen uhka. Totalitarismi koputtaa ovella.

 

Lähteet:

https://www.metropoliabierta.com/el-pulso-de-la-ciudad/violencia-en-calles-barcelona-hasel_36623_102.html

https://www.elcorreo.com/politica/pablo-hasel-las-letras-y-mensajes-twitter-raperol-fue-condenado-20210218154049-nt.html

https://www.elplural.com/politica/espana/21-votantes-vox-prefieren-dictadura-en-circunstancias_231363102

https://elpais.com/espana/elecciones-catalanas/2021-02-22/ultima-hora-en-cataluna-el-nuevo-gobierno-y-los-disturbios-por-hasel-en-directo.html

https://www.marca.com/tiramillas/actualidad/2021/02/08/60218a45ca474158648b45ad.html

amgs
Sitoutumaton Lohja
Ehdolla kuntavaaleissa

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu