Totalitaristiset tahot kaikkialla estävät tiedon saamista ja levittämistä

Pari viikkoa sitten Nicaraguan hallitsija ilmoitti itse elinkautistuomiolaista. Sitten ilmoitettiin laista ulkomaalaisista agenteista (Ley de Agentes Extranjeros), joka velvoittaa kansalaisia ja järjestöjä ilmoittamaan hallinnolle kaikista saamistaan rahalähetyksistä ulkomailta. Pari päivää sitten ilmoitettiin, että nyt sensuuri iskee someen, nettiin ja kaikkiin julkaisuihin (Ley Especial de Ciberdelitos).

Uuden sensuurilain mukaan henkilö, joka luovuttaa salassa pidettävää tietoa ja näin ”vaarantaa kansallista turvallisuutta” voi saada viidestä kahdeksaan vuoteen vankeustuomiota. Laki hankaloittaa esimerkiksi tutkivan journalismin toimintaa. Sama sensuurilaki uhkailee kaikkia niitä nicaragualaisia (maassa ja ulkomailla), jotka jakavat ”valeuutisia tai muunneltua tietoa, joka aiheuttaa hätää, kauhua tai pelkoa”. Vankeusrangaistus voi olla 2-4 vuotta. Hallinnon virkamiehet tai Daniel Ortegan poliittiset toimijat päättävät, että mitä on väärä- tai valeuutinen ja mikä aiheuttaa hätää, kauhua ja pelkoa. Laki on perustuslain vastainen.

Vuodesta 2018 lähtien Nicaraguan hallinto on sulkenut yli 20 radio- ja televisiokanavaa. Ortega haluaa vaientaa kaikkia eri mieltä olevia, myös ulkomailla toimivia nicaragualaisia. Laissa uhkaillaan karkotusmääräyksillä ja virkapyynnöillä. Ortega ja kumppanit kuvittelevat, että kaikki maailman maat ovat samanlaisia, kuin Nicaragua, Kuuba tai Venezuela.

Kaikilla noilla ”lakialoitteilla” on vain yksi tarkoitus. Ortega ja apurit haluavat jäädä ikuisesti valtaan. Ortegan hallinnossa ei haluta, että nicaragualaiset saavat tietää hallinnon sortotoimista ja, että ulkomailla tiedetään siitä, mitä Nicaraguassa tapahtuu. On tosi mälsää nähdä, kuinka Nicaraguasta on tulossa toinen Kuuba tai Venezuela.

Moni näkee Ortegan hallinnon toimissa hermostumisen merkkejä. Donald Trump on viime päivinä käyttänyt kovaa kieltä Nicaraguan hallintoa vastaan. En jaksa nyt uskoa, että Trump yrittäisi muuttaa Nicaraguan asioita voimalla, vaikka vaalien alla kaikki on mahdollista. Onhan jo nähty, kuinka USA:n presidentti uhkailee, ettei tule tunnustamaan vaalitappiotaan. Siinä Trump kuulostaa yhtä demokratian vastaiselta kuin Ortega tai Venezuelan Nicolás Maduro.

Elämme todella erikoisia ja jopa pimeitä aikoja. Tieto tuo valoa ja siksi totalitaristiset tahot kaikkialla estävät tiedon saamista ja levittämistä.

Vaaliväittelyssä USA:n presidentti itse toisti, ettei hän tulee myöntämään vaalitappiotaan. Trump kuulostaa yhtä demokratiavastaiselta kuin Nicaraguan Ortega tai Venezuelan Maduro.

Tietoisuus ja kriittinen ajattelu ympäröivästä maailmasta on totalitarismin vihollinen, ja siksi vapaa, itsenäinen ja asiantunteva media on tärkeä vapauden tae missä päin maailmaa tahansa.

Espanjaksi: Los toralitaristas odian la información y que se informe

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu