Tyhjää hölinää opetuksen laadun kohentamisesta ja lasten hyvinvoinnin parantamisesta

Ikkalan koulu

Ennen vanhaan päättäjät arvostivat kasvatusta ja siksi he perustivat kouluja sinne, missä perheet ja lapset asuivat. Niin myös Ikkalassa. Ikkalan koulu perustettiin 110 vuotta sitten tontille, jonka paikallinen maanomistaja lahjoitti kunnalle. Vanhan puukoulun tuhouduttua tulipalossa tontille rakennettiin 70- ja 80- luvun taitteessa uusi, nykyaikainen ja tilava tiilikoulu. Ikkalalaiset ovat talkoilla ylläpitäneet koulun urheilukenttää ja luistelukaukaloa. Myös ne ovat kaupungin lahjaksi saamalla maalla.

Paitsi että Ikkalan koulu antaa perusopetusta, se palvelee koko kylää ja lähiseutuja liikunta- ja kulttuuriharrastuksissa erityisesti suuren liikuntahallinsa myötä. Ikkalan koulu on myös yksi Hiiden opiston toimipisteistä. Parhaillaan Ikkalan koulun liikuntasalissa harjoitellaan Ikkalan kesäteatterin tulevan kesän näytelmää. Ikkalan suuri tiilikoulu on koko kylän olohuone.

Nyt Ikkalassa ei kuitenkaan valmistauduta koulun 110-vuotisjuhlaan, vaan Ikkalan koulun mahdollisesti viimeiseen kevätjuhlaan. Lohjan kaupungin kylmä viesti ikkalalaisille on jo vuosia ollut se, että koulua ollaan sulkemassa. Milloin milläkin perusteella: homekoulu, epäkäytännölliset tilat, huono ilmanvaihto, lapsia liian vähän jne. Kaikki väitteet on osoitettu tekaistuiksi ja perusteettomiksi. Koulu on teknisesti kunnossa, sitä on huollettu ja se toimii. Lapsia olisi tullut ja tulisi, jos siihen olisi annettu ja annettaisiin mahdollisuus.

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta päättää vasta tällä viikolla Ikkalan koulun lakkauttamisesta. Myös kaupunginhallitus ja valtuusto tulevat vasta myöhemmin päättämään jatkaako Ikkalan koulu toimintaansa vai ei. Myös tyhjilleen jäävästä Ikkalan koulusta tulee kaupungille merkittäviä lämmitys- ja ylläpitokustannuksia vuosiksi eteenpäin. Kouluksi rakennetun tuhansien neliöiden kiinteistön myyminen voi osoittautua vaikeaksi – ellei sitä myydä 1 eurolla, mikä olisi kaupungin omaisuuden tietoista tuhoamista.

Nyt kokousasiakirjoissa vedotaan oppilaiden liian pieneen määrään. Lohjan kaupunki on kuitenkin heikentänyt viime vuosina pienempien koulujen opetuksen laatua muun muassa tuntikehystä ja koulualueita muuttamalla. Opettajien määrä on supistettu minimiin. Ikkalassa käsityöaineet siirrettiin jo vuosia sitten Pusulan kouluun, ilman selvää syytä. Näistä syistä ja jatkuvan lakkautusuhan takia moni vanhempi on ymmärrettävästi tehnyt johtopäätöksensä ja on jo siirtänyt lapsensa toiseen kouluun. Ikkalan esikoululaiset ovat myös joutuneet käymään esikoulunsa Pusulassa eikä Ikkalan koulun yhteydessä, kuten olisi lasten hyvinvoinnin kannalta pitänyt.

Lohjan kaupunki sanoo kuulleensa Ikkalan koulun lapsia, vanhempia ja kyläläisiä. Kuulemisista kaupunki ilmoitti laittamalla ilmoituksen nettisivulleen ja lehteen, jota ei Ikkalassa juuri lueta. Ikkalan kyläyhdistys pyynnöstä laittoi viestin jäsenilleen, joita on kyläläisistä noin 15 %. Kuulemisesta tiedottaminen ei ole aatteellisen yhdistyksen tehtävä. Hallintolain mukaan se on viranomaisen tehtävä, ja nyt sitä ei hoidettu kunnolla. Niinpä kuulemisiin hoksasi tulla vain kourallinen ihmisiä. Heille kaupungin edustajat kertoivat, että mitään ei ole enää tehtävissä. Tämäkään ei ollut hallintolain mukaista, koska kuulemiset pitää lain mukaan järjestää silloin, kun asioihin voi vielä vaikuttaa.

Kokousasiakirjoihin Lohjan kaupunki on poiminut vain koulun lakkauttamiseen sopivat kuulemisissa esitetyt kommentit. Ei muita mielipiteitä. Lohjan kaupunki noudataa tässäkin telaketjutaktikkaa.

Ikkalan lapset aiotaan siirtää Pusulan kouluun, jonne on Ikkalasta 11 kilometriä. Koska taksit eivät aja sinne suoraan, vaan kiertävät ympäri Pohjois-Lohjaa, lapset istuvat takseissa jopa toista tuntia mennen tullen. Matkatunnit ovat pois lasten iltapäivätoiminnasta ja harrastuksista. Täyteen ahdetussa Pusulan koulussa opettajat eivät näe kaikkialle, ja erityisopetusta tarvitsevat lapset ovat muiden joukossa. Koulukiusaaminen ja huonot oppimistulokset lisääntyvät.  Lohjan lapsilla on siis entistä vähemmän yhdenvertaista oikeutta kasvuun ja kehitykseen. Lisäksi koulukuljetuksista tulee kaupungille iso lasku. Plus että dieseliä palaa ja hiilijalanjälki kasvaa.

Karkkilan keskustaan on vain 8 kilometriä, ja se on myös luonnollinen asiointisuunta. Siksi moni vanhempi on jo siirtänyt tai aikoo siirtää lapsensa sinne. Monet lapsiperheet ovat muuttaneet lastensa koulun perässä pois Ikkalasta. Lapsiystävälliseksi itseään väittävä Lohja siis karkottaa lapsiperheitä ja veronmaksajia pois Lohjalta.

Vaalien alla puhutaan opetuksen laadun kohentamisesta sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantamisesta. Lohjalla tämä puhe on aivan tyhjää hölinää.

Ana María Gutiérrez Sorainen,

Valtuutettu, Meidän Lohja

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Espanjan opettaja
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu