Välko-Venäjän ja Bolivian mielenosoituksista

Nicaraguassa on yhä poliittisia vankeja

Tänään Valko-Venäjällä on ollut suuria ja rauhallisia mielenosoituksia Aljaksandr Lukašenkaa vastaan. Mielenosoittajat vaativat uusi presidenttivaaleja.

Uutiset Valko-Venäjän rajuista mielenosoituksista ja poliisien väkivaltaisista vastauksista niihin tuovat mieleen Nicaraguan tapahtumat vuodesta 2018. Nuoret osoittivat mieltä Ortegan hallintoa vastaan, satoja kuoli ja tuhansia päättyi vankilaan. Kaikki mielenilmaukset kiellettiin, ja vielä tänä päivänä opposition kannattajia ahdistellaan, uhkaillaan ja jopa tapetaan.

Valko-Venäjällä Lukašenka ”voitti” vaalit 80% äänituloksilla. Tuskin moni uskoo vaalitulosten paikkansapitävyyteen. Opposition presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskaja on maanpaossa.

Totalitarismi niin oikealta kuin vasemmaltakin on kamalaa. Sanon näin, koska esim. Bolivian mielenilmaukset ovat jääneet vähemmälle mediahuomiolle. Boliviassa entisen presidentin Evo Moralesin kannattajat ovat järjestäneet mielenosoituksia, tiesulkuja ja estäneet mm ruoan, lääkkeiden ja ihmisten liikkumisen. Pandemian kourissa oleville bolivialaisille tilanne on tosi hankala. Syynä protesteihin on se, että nykyinen presidentti Jeanine Añez ilmoitti siirtävänsä presidenttivaalit. Nyt rajuissa mielenosoituksissa vaaditaan Añezin eroa.

CNN:n toimittaja Fernando del Ricón sanoi pari päivää sitten televisio-ohjemassaan, että tiesulkujen seurauksena jo yli 30 bolivialaista on kuollut, mm. lääkkeiden ja hapen puutteen takia. Opposition johtaja Carlos Meza on pyyttänyt Evo Moralesia puhumaan omilleen, jotta tiesulut avattaisiin. Tilanne monimutkaistui kuitenkin, kun yksi Añezin hallituksen ministereistä sanoi että hallitus haluaa välttää sisällissotaa, mutta että poliittisesti oikea ratkaisu olisi ampua mielenosoittajat! Siis toimia samalla lailla kuin Lukašenka toimii Valko-Venäjällä. Latinalaisen Amerikan asioista kiinnostuneille vinkiksi siis, että Bolivian tilannetta kannattaa seurata.

Moralesin puolueen (Movimiento al Socialismo, MAS) kansanedustajat ovat nyt hyväksyneet lain, jolla presidenttivaaleja siirretään syyskuusta lokakuulle. Osa mielenosoittajista jatkaamielenosoituksia vaatien Añezin eroa.

Nicaraguan Ortegan hallitus onnitteli Lukašenkaa!

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ahonpään ja Karisjärven työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu