”Vapaus ei mahdu matkalaukkuun”

Suomessa asuvien kuubalaisten tukimielenosoitus Helsingissä, 13.7.2021

Viiko sitten Kuubassa nähtiin ennenäkemättömiä mielenosoituksia hallintoa vastaan. Kuvat ja videot milenosoituksista levisivät maailmalle sosiaalisen median kautta, kunnes kommunistisen puolueen pamput sulkivat paikallisen internetin. Nyt kuubalaiset saavat käyttää internetiä, mutta internetiä käyttävät vain ne joilla se on kotona. Moni käyttää julkisia nettipuistoja, mutta ne ovat olleet mielenosoitusten jälkeen kovan kontrollin alla. Sosiaaliseen mediaan ei pääse, ja ne blogistit, jotka lähettävät ulkomaille muuta tietoa kuin hallinnon propagandaa, ovat kovan kotimaisen sensuurin kohteena.

11.7.2021 tulee olemaan merkkipäivä kuubalaisille. Kuuba ei ole enää sellainen Kuuba kuin maailma on kuvitellut sen olevan 60 vuoden aikana. Mielikuva kuubalaisesta yhteiskunnasta, jossa kaikki olivat tyytyväisiä kommunistisen puolueen hallintoon, on osoittautunut olevan vain propagandan koneiston tuottama mielikuva. Spontaanit mielenosoitukset olivat tyytymättömyyden seuraus. Korostan sanaa spontaani, koska jälkimainingeissa Kuuban hallinnon virkamiehet ovat selittäneet, että Bidenin imperialismi ja tietyt salamyhkäiset henkilöt olisivat maksaneet mielenosoittajille jotta he lähtisivät kaduille mieltä osoittamaan lääkkeiden, ruuan ja vapauden puutteen takia.

Kuuban hallinnon asenne mielenosoituksia ja mielenosoittajia kohtaan osoittaa hallinnon päähenkilöiden kykenemättömyyden itsekritiikkiin. Syy on aina muiden. Oli odotettavissa, että kaikki kärsimykset purkautuisivat jossain vaiheessa. Hyvä kysymys on miksi ne purkautuivat nyt?

Yksi vastauksista tuohon kysymykseen on se, että kuubalaiset sairastuvat ja kuolevat koronaan. ”Lääketieteen korkeatasonen maa” ei pysty tuottamaan eikä tuomaan lääkeitä, ja Kuuban hallitus kielttäytyi vastaanottamasta Bidenin hallinnon tarjoamia ilmaisia rokotteita. Kuulemma hallituksen omilla televisiokanavilla Bidenin tarjoukselle oli naurettu. Toiseksi kauppasaarrosta huolimatta Kuuba voi tuoda Yhdysvalloista lääkkeitä niin paljon kuin haluaa, mutta Kuuba ei tuo, koska sillä ei ole rahaa. Tehottoman ja heikon taloudenhoidon seurauksena Kuuba on velkaantunut eikä sillä ole rahaa. Kolmas selitys on se, että valveutuneet nuoret eivät enää ajattele että kommunismi olisi paras vaihtoehto. Internetin kautta uudet näkemykset maailmalta ovat avanneet silmät. Tämä on tapahtunut siitä huolimatta, että indoktrinaatio alkaa jo kohdusta lähtien.

Viime vuosina Kuubaan on syntynyt useita oppositioliikkeita tai ryhmiä joissa nuoret ja taiteilijat ovat aktiivisia. Tunnettuin on Movimiento San Isidro. Sunnuntaina protestien alettua tunnetut toisinajattelijat joutuivat ensimmäisinä putkaan. Monille toisinajattelijoille mielenosoitukset tulivat kuitenkin yllätyksenä.

Kuuntelin saksalaisen television espanjankielistä keskusteluojhjelmaa. Eräs keskustelijoista sanoi, että Barak Obaman vierailu vuonna 2016 ja Obaman viesti, että Yhdysvallat on ystävä joka ei halua tehdä eikä toivo kuubalaisille pahaa, paljasti monille että iänikuinen propaganda pahasta jenkki-imperialismista jota vastaan meidän pitää taistella oli silkka valhe. Samalla kuubalaisille on tullut selväksi, että Obaman hallinnon tekemiä myönnytyksiä eivät ole johtaneet Yhteiskunnan avautumiseen ja kehitykseen. Päin vastoin, kommunistinen puolue on pitänyt kontrollin kovin ottein. Moni nuori ei enää haaveile lähtevänsä Kuubasta, vaan haluaa jäädä Kuubaan ja katsoa että maa muuttuu avoimemmaksi ja kehittyy.

Samasta syystä väite pahasta kauppasaarrosta, joka on vastuussa kaikista vioista ja pulmista, ei enää mene läpi. Moni huomaa että vain he joilla on dollareita voivat ostaa kaikenlaista vain heille tarkoitetuissa kaupoissa. Kommunistisen puolueen pamput ja niiden jälkeläiset elävät kuin rikkaat Euroopassa ja samalla moni lapsi on aliravittu. Moni huomaa, että vaikka maanviljeilijät tuottavat vihanneksia, ne vihannekset päättyvät vientiin tai turistien lautasille, eikä kansalle jää mitään.

Pari päivää sitten tullin johtaja ilmoitti uudesta määräyksestä, jonka mukaan matkustajat saavat nyt ja joulukuun loppuun asti tuoda Kuubaan niin paljon lääkkeitä, ruokia, hygieniatuotteita, ym. ilman rajoituksia. Nyt moni kuubalainen on tullut loppupäätelmään, että puute kaikesta ei johtunut USA:n kauppasaarrosta, vaan Kuuban hallinnon asettamasta saarrosta omalle kansalle. Toimittaja ja ahkera blogisti Yoani Sánchez kysyy osuvasti, että miksi heti pandemian alettua ei hyväksytty esim. lääkeiden vapaata tuontia?

Kuubalaisilla oli ja on tarpeeksi syitä lähteä kaduille osoittamaan mieltään. Kommunistisen puolueen propagandakoneisto väittää muuta. He vähättelevät mielenosoitusten ja mielenosoittajien määrää. Sen lisäksi mielenosoittajia on kutsuttu suorassa televisiossa rikollisiksi. Paha juttu on se, että maan presidentti Miguel Díaz-Canel kutsui kommunistisen puolueen kannattajia puolustamaan vallankumousta väkivalloin. Kommunistisen puolueen kannattajat ovat nyt kepeillä ja pesäpallomailoilla hakanneet eri mieltä olevia. Poliisi on mennyt toisinajattelijoiden koteihin ja pidättänyt väkivalloin satoja ihmisiä. Uutisissa pidätettyjen ja kadonneiden määrä vaihtelee 150-500. Sánchez on sitä mieltä, että osuvinta olisi puhua tuhansista pidätetyistä mielenosoittajista. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet vaatii pidätettyjen vapauttamista.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat sanoneet, että armeijan ikäisiä nuoria on pakotettu busseihin ja heille on annettu pesäpallomailoja, joilla he käyvät mielenosoittajien kimppuun nuorten ja heidän perheidensä vastustuksesta huolimatta. Kaupungien kaduilla on näkynyt ennen kaikkea sotilaita ja poliiseja. Tämä on ollut terrorin aikaa Kuubassa.

Mielenosoituksiin ei lähdetty ainoastaan pandemian ja talouskriisin järkytävistä seurauksista, vaan jatkuvasta ja pitkäkestoisesta pahenevasta ihmisoikeuksien, kansalaisoikeuksien, demokratian ja jopa ihmisyyden kriisistä. ”Vapaus ei mahdu matkalaukkuun”, sanoo kuubalainen toimittaja ja toisinajattelija Yoani Sánchéz.

Lisää aiheesta:

https://yle.fi/uutiset/3-12019888

Espanjaksi: ” La libertad no cabe en una maleta.”

+1
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu