Vetoomus Nicaraguan ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta

EU:n parlamentin äänestystulos. Kuva on espanjalaisen euroedustaja Soraya Sánchezin Twitterin seinältä

Eilen Euroopan parlamentti hyväksyi äänivyöryllä päätöslauselman Nicaraguan kriisistä. Päätöslauselmassa vaaditaan lisää sanktioita Ortegalle ja lähipiirille. Nyt Ortegaltakin vaaditaan, että hänen hallintonsa rahavirtoja tutkittaisiin ja että presidentti kumoaisi lait, jotka kaventavat opposition toimintaa ja että hän vapauttaisi mielipide- ja poliittiset vangit.

Vaikka Euroopan unionin parlamentin päätöslauselma on jämäkkä ja oikeansuuntainen, se tuskin tulee olemaan viimeinen. Ortega ei halua luopua vallasta eikä toisinajattelijoiden vainoamisesta. Siksi iso joukko Suomessa asuvia nicaragualaisia ja Nicaraguan ystäviä on lähettänyt tänään ulkoministeri Pekka Haavistolle ja Suomen euroedustajille alla olevan vetoomuksen Nicaraguan ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta. Vetoomuksella on 177 allekirjoittajaa.

Vetoomus Nicaraguan ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta

Arvoisa euroedustaja,
Arvoisa ulkoministeri,

Nicaraguan ihmisoikeustilanne ja demokratian kriisi syvenee jatkuvasti. Nicaraguassa pidetään presidentinvaalit 7. 11. Tämän vuoden alussa Nicaraguassa tuli voimaan useita opposition toimintaa kaventavia lakeja, kuten laki ulkomaalaisista agenteista, laki maanpetturuudesta ja laki kyberrikoksista. Nämä lait tekevät presidentti Daniel Ortegan vastustajista, toimittajista ja lehdistöstä rikollisia.

Kuusi Ortegan haastajaksi presidentinvaaleissa pyrkivää on laitettu vankiloihin, samoin useita toimittajia ja toisinajattelijoita. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Nicaraguan vankiloissa on tällä hetkellä noin 150 mielipide- ja poliittista vankia, useimmat ilman tuomiota. Tämän lisäksi moni toisinajattelija on paennut maasta tai kadonnut.

Pahinta mitä nicaragualaisille voi tapahtua, on lisäaika Ortegan diktatuurille.

Me Suomessa asuvat nicaragualaiset ja Nicaraguan ystävät vetoamme teihin, että Suomi tekisi kaikkensa, jotta:

  • Daniel Ortegan ja varapresidentti Rosario Murillon hallinto kunnioittaisi kaikkien nicaragualaisten ihmis- ja kansalaisoikeuksia ja vapauttaisi Nicaraguan vankiloissa olevat mielipide- ja poliittiset vangit.
  • EU asettaisi lisää pakotteita Nicaraguan hallinnolle ja irtisanoisi kauppasopimukset Ortegan hallinnon kanssa.
  • Kansainväliset rahalaitokset lakkaisivat rahoittamasta Ortegan hallintoa.
  • Nicaraguassa järjestettäisiin marraskuussa vapaat ja valvotut presidentinvaalit. Muussa tapauksessa kansainvälisen yhteisön ei tule hyväksyä vaalitulosta.

Toivomme myös, että kiinnittäisitte huomiota Nicaraguan huolestuttavaan tilanteeseen, tuomitsisitte Ortegan hallinnon julman diktatuurin ja tukisitte Nicaraguan demokratiakehitystä.

Kaikkien nicaragualaisten ihmisoikeuksien puolesta!

Ystävällisin terveisin,

Ana María Gutiérrez Sorainen ja 176 muuta allekirjoittajaa

9.7.2021

+1
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu