Vuosi 2021 paketissa

Joulun jälkeen on tapana tehdä yhteenvetoa väistyvän vuoden tapahtumista. Yhteenvetoa varten punnitsemme hyviä ja huonoja asioita. Ne asiat joita pidämme huonoina ehkä eivät olekaan niin huonoja, koska toivon mukaan pystymme oppimaan jotakin myös niistä.

Tämä on toinen koronavuosi, ja koronavirus muistuttaa yhä joka päivä olemassaolostaan. Erona ensimmäiseen koronavuoteen voidaan sanoa se, että tänä vuonna ne ihmiset jotka suhtautuvat koronapandemiaan empien ja jopa kieltäen ovat olleet äänekkäämpiä. On vaikea sanoa, onko heitä enemmän kuin vuonna 2020, mutta somen kautta he verkostoituvat ja vahvistavat ”omia tietojaan” ja ovat levittäneet niitä entistäkin enemmän. On vastuutonta yllyttää esimerkiksi rokottamattomuuteen. Suojaudumme virusta kaikin tavoin enemmän muiden kuin omaa terveyttämme varten. Koronalla on jo muitakin huonoja seurauksia kuin sairastuminen tautiin.

Tämän vuoden keväällä oppilaitokset siirtyivät etäopetukseen. Kevätjuhlia pidettiin etänä. Muistan sen hyvin, koska meidän lapsista yksi valmistui ylippilaaksi ja toinen siirtyi yläasteelta lukioon. Nuorille livejuhlista luopuminen on ollut vaikea asia. Ei voida pitää hyvänä sitäkään, että etäopetus ei sovi kaikille lapsille, nuorille ja aikuisille. Jo viime vuoden puolella olemme saaneet lukea uutisia mielenterveysongelmien räjähdysmaisestä kasvusta.

Lohja ei ole selvinnyt puhtain paperein koronasta, vaikka kovasti on yritetty. Missä on se kunta, joka on selviytynyt? Tämän vuoden marraskuussa valtuusto käsitteli hyvinvointikertomuksen vuosiraportin 2020. Lasten ja nuorten pahoinvoinnissa ei ole parannusta, ja selvitystä ei ole vielä tehty juurisyistä, jotta niihin syihin voitaisiin puuttua ja tehdä asialle jotakin. Ilman hyvinvointikertomuksen vuosiraporttia emme tietäisi ongelmien olemassaolosta, mutta pelkä raportti ei riitä. Tämä on ollut Meidän Lohjan valtuustoryhmän selkeä kanta, kuten marraskuun kokouksessa Katriina Nousiainen totesi. Lohjalla on tehty suuria päätöksiä ja keskitetty koululaisia suuriin yksikköihin. Se on suuri ja kallis kokeilu. Emme tiedä, kuinka tämä keskittäminen on vaikuttanut lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Lohjan päätöksenteossa merkittävin tapahtuma on ollut uuden valtuuston valinta. Vaalitulos kertoi lohjalaisten muutoshalusta. Vaikka suuremmat valtuustoryhmät selvisivät vaaleista jotenkin hyvin, vaalien häviäjät olivat vasemmistoliitto (-4,2%), vihreät (-3,3%), Sdp (-2,2 %) ja keskusta (-1,8%). Meidän Lohja oli yksi kuntavaalien suuremmista voittajista. Vuoden 2017 vaaleissa Meidän Lohja sai 6,0% äänistä ja vuoden 2021 vaaleissa 8,9%. Meidän Lohjan kannatus nousi melkein 3 % (+2,9%) ja sai yhden valtuutetun lisää. Myös perussuomalaisten kannatus nousi paljon eli +5%. Kokoomuksen kannatuksen nousu oli +2,1. Neuvotteluissa kävi niin, että valtuusto jakautui kahteen suuren yhteistyöryhmään. Ihmeellistä oli se, että vaalien suurin häviäjä eli vasemmistoliitto liittyi Kokoomuksen ja demareiden kanssa ja sitä kautta sai varmistettua tärkeitä johtopaikkoja! Vasemmistoliitossa on pari poikkeusta, mutta muuten on ollut jo havaittavissa siirtymistä Kokoomuksen ja demareiden valtapiiriin.

Tämä tulee olemaan se vuosi jolloin Lohjalla pidettiin asuntomessut. Koronavuosi asetti haasteita, mutta Lohjan imagon kannalta asuntomessua voidaan pitää myönteisenä. Kaupunginvaltuuton joulukuun kokouksessa Kirsi Ferin (kesk) kehui asuntomessujen myönteistä imagoa ja piti niitä onnistuneina.

Tämä vuosi on kaupunginjohtaja Mika Sivulan viimeinen vuosi. Hän siirtyy uutena vuotena uusiin kuvioihin. Mika Sivula kävi Ikkalan elopäivillä puhumassa ja kehui myös koulua, mutta Monkolassa hän on siunnanut useiden lähikoulujen lakkauttamista. Kaikesta huolimatta kiitos ja menestystä!

Taistelu koulujen sulkemista ja koululaisten keskittämistä vastaan on tuntunut välillä raskaalta. On kuin taistelisi tuulimyllyjä vastaan. Tänä vuonna onnistuimme kuitenkin estämään Pullin koulun sulkemisen. Puhun meistä, koska on useita valtuutettuja, jotka seisovat tukevasti lähikoulujen puolesta. Koulu päätettiin lakkauttaa, vaikka vastaanottava koulu eli Mäntynummen yhtenäiskoulun tilaongelmia ei ole vielä ratkaistu. Meidän Lohjan valtuustoryhmä ja myös muiden valtuustoryhmien valtuutetut tekivät valtuustoaloitteen Pullin koulun jatkosta, ja se sai hallituksen esittämään valtuustolle Pullin koulun toiminnan tilapäistä jatkamista. Rahaa toimintavuoteen löytyi. Kiitos estyksestä kaupunginhallituksen jäsenelle Hannele Maittilalle!

Lohjan talous ei ole tänä vuonna huono, ja se johtuu erityisesti kahdesta syystä: kaupunki on saanut kerättyä enemmän veroa kuin edellisenä vuonna ja maan hallitus on antanut kunnille avokätisiä korona-avustuksia.

Sanoin alussa, että huonoistakin asioista yritämme oppia. Vuoden viimeisestä valtuuston kokouksesta opin sen, että valtuutettuna on oltava hyvin valveilla siitä, kuinka kokouksen asialistan asioita valmistellaan, mutta myös siitä kuinka kokouksessa toimitaan. Kokouksessa oli kuntaliiton valtuuskunnan vaalit. Meidän valtuuston kokouksessa oli tapahtunut virhe. Kuten valtuuston kokouksen pöytäkirjassa myönnetään. Valtuuston kokouksessa sanottiin, että tyhjää äänestäneiden ääneet jaetaan äänestyslistojen kesken.

Videotalenteesta  kuuluu myös, kuinka kysyn tyhjää-äänestämisen mahdollisuutta. Sellaista ei ollut alussa. Kiitos valtuutetulle Heikki Linnanvirtalle (kd) komppaamisesta. Sellainen tyhjää -äänestämismahdollisuus järjestyi.

Tyhjä ääni ei ole millekään ehdokaslistalle annettu ääni. Osa kuntalaisista ei äänestäisi puolueita ja siksi on epädemokraatista jakaa tyhjää äänestäneiden ääniä. Valtuutetut äänestävät valtuuston kokouksissa  kuntalaisten antamalla luottamuksella tarpeen mukaan myös tyhjää ja silloin valtuustot eivät jaa annettuja tyhjiä ääniä. Tyhjä ääni on myös kannanotto ja se pitää demokraattisesti ottaa huomioon.

Tässä ote kuntaliiton sivuilta Yleiskirjeet ja ohjeet | Kuntaliitto.fi
”Vaalissa voi myös antaa tyhjän äänestyslipun. Äänestyslippu hylätään, jos esimerkiksi äänestyslipun numero ei vastaa yhdenkään ehdokaslistan numeroa. Em. tapauksissa osa kunnan äänistä jää käyttämättä.
Yksimielinen päätös tai vaalin tulos kirjataan pöytäkirjaan. Pöytäkirjaan merkitään kunkin ehdokaslistan saamat äänet sekä asukasluvun perusteella lasketut kokonaislukuun pyöristetyt äänimäärät. Pöytäkirjaan merkitään vastaavasti myös mahdolliset tyhjät ja hylätyt äänet ja kokonaislukuun pyöristetyt äänimäärät.”
”Olennaista on, että viimeistään 31.12.2021 päätös on kunnassa tehty ja kunnan eri ehdokaslistoille antamat äänimäärät sekä mahdolliset tyhjät ja hylätyt äänimäärät on syötetty vaalijärjestelmään.”

 

Kokouspöytäkirja on korjattu, mutta  ehkä näin ei olisi tapahtunut, ellei  valtuuston kokouksessa ja kokouksen jälkeen joku olisi  ollut valppaana. Kunka monissa maan valtuustoissa on tapahtunut sama virhe kuntaliiton valtuuskunnan äänestyksessä?

Muuten, tämä vuosi on ollut hyvä monin tavoin. Lapset puuskivat eteenpäin. Minulla ei ole koskaan ollut niin paljon työtä kuin nyt on ollut, ja koronarokotteita on saatu. Hyvä vuosi loppuu ja uutta odotetaan jo suurin odotuksin, kuten se, että tuleva vuosi olisi helpompi koronavuosi. Menestystä on selviytyä joka päivästä, kuin se olisi elämän ainut päivä. Menestyksekästä vuotta 2022 teille jokaiselle!

Video Lohjan kaupunginvaltuuston kokouksesta 15.12.2021

+1
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu