Yhdysvallat palaa kansainväliseen yhteistyöhön

Kuuntelin pääministerin haastattelutunnin loppuosaa, ja Sanna Marinilta kysyttiin Bidenin tuoreesta kannanotosta oppositiojohtaja Navanyn tilanteeseen.
Marin suhtautuu myönteisesti Bidenin sanoihin: ”Yhdysvallat palaa kv-ilmastoyhteistyöhön painokkaasti. Myös ihmisoikeuksien puolustaminen oli Marinin mukaan tervetullut viesti.”
Bidenin kannanotto EU:n virtuaalihuippukokouksessa on jatkoa muutama päivä sitten haastattelussa puhutuille koville puheille Venajän presidentistä. Biden on sitä mieltä, että Putin on tappaja. Ennen Yhdysvaltain vaaleja moni ei odottanut, että Biden asennoituisi kansainvälisesti Venäjän hallintoa vastaan. Toisin kuin Trump, joka suhtautui totalitaristisiin hallitsijoihin hyvin pehmeästi, Biden ei epäröi tuomita ihmisoikeuksien rikkomista.
Hyvä kysymys on, miksi Biden tekee nyt selväksi Yhdysvaltain kansainvälisen politiikan linjaa. Ei ole epäilystäkään, että Bidenin Yhdysvallat haastaa Venäjän. Palataanko kylmän sodan aikoihin? Tuskin, koska Yhdysvallat ei ole enää se suuri kansainvälisesti vaikutusvaltainen maa kuin se oli ennen Trumpin presidenttikautta, vaikka kulttuurihegemonia sillä yhä onkin. Trumpin kaudella sekä Kiina että Venäjä ovat vahvistaneet asemaansa kansainvälisesti.
Bidenin hallinnon asennoituminen Venäjään ja Kiinaan johtuu myös taloudellisista syistä. Kiina on noussut kovaksi haastajaksi, jolle meilkein koko maailma on velkaa. Kiinassa on kuitenkin totalitaristeninen hallinto, joka ei kuuntele muita. Kiinan taloudellisella avatumisella kuviteltiin, että maa avautuisi myös poliittisesti, mutta toisin on käynyt. Hyvä on se, että Biden tekee selväksi, että Yhdysvallat palaa neuvottelupöytiin Euroopan unionin maiden piiriin eikä totalitaristien piiriin. Tämä voi olla viesti myös Venezuelan, Nicaraguan, Kuuban, Iranin ja muiden maiden totalitaristisille johtajille.
Bidenin kannanotot Venäjän hallinnosta voivat kertoa, kuten Marin tulkitsee oikein, että ihmisoikeuksien puolustaminen palaa Yhdysvaltain agendaan. Bidenilla on nyt tarve palauttaa Yhdysvaltain uskottavuus demokratian ja ihmisoikeuksien puolustajana. Uskottavuus meni mm Trumpin kannattajien hyökkäyksellä Capitoliin ja Trumpin vaalivilpin puheilla.
Ilmastoyhteistyöstä tai työstä ilmaston hyväksi voidaan jo tässä vaiheessa kiittää Bideniä. Bidenillä tulee kuitenkin olemaan vielä paljon haasteita, kuten siirtolaisuus. Tiettävästi hän on antanut Kamala Harrisille tehtäväksi käsitellä Meksikon raja-alueen siirtolaisongelman joka kasvaa päivästä toiseen.
Ole huoleta . Kyllä Joe saa nopeasti Yhdysvallat taas sotimaan siellä täällä ja vähän tuollakin
Ilmoita asiaton viesti
Kun jossain maassa tapahtuu, kuten eilen tapahtui Myanmarissa, niin moni toivoo, että olisi joku taho, joka rohkenisi edes tuomitsemaan. Viime vuonna nähtiin kuinka Kiina otti Honkongin haltuunsa ja tärkeimmät teollisuusmaat ovat olleet ihan hiljaa!
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000007886097.html
Ilmoita asiaton viesti
jenkit sotii siellä missä on öljyä tai muuta arvokasta saatavilla.
Eiköhän nämä vihreän energian akkumineraalit kohta laita jenkit sotajalalle
Ilmoita asiaton viesti
Se on se perinteinen perustelu, että öljystä soditaan. Nyt kuitenkin meidän pitäisi katsoa tulevaisuuteen ja uusteknologiaan. Esimerkiksi kilpailu Yhdysvaltain ja Kiinan välillä johtuu myös maiden asemasta esimerkiksi sosiaalisen median palveluissa, protekstionismista, ym. Yhdysvallat on taloudellisesti riippuvainen Kiinasta ja mikä maa ei enää olisi? Se mitä vuosia sitten oli vain yksi mahdollinen tulevaisuuden skenaario, on toteuttunut ja Kiina jatkaa kommunistisena maana. Kommunismi siis kelpää, kun sillä on rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
niin
seuraavaksi soditaan akkumineraaleista
Ilmoita asiaton viesti
Mahdollisesti. En ole vielä katsonut tätä repotaasia, mutta ehkä minun ja muiden pitäisi katsoa: https://areena.yle.fi/1-50787506
Ilmoita asiaton viesti