Yhdysvallat palaa kansainväliseen yhteistyöhön

Hyvää palmusunnuntaita! Kuva on otettu vuonna 2018 Hakaniementorilla

Kuuntelin pääministerin haastattelutunnin loppuosaa, ja Sanna Marinilta kysyttiin Bidenin tuoreesta kannanotosta oppositiojohtaja Navanyn tilanteeseen.

Marin suhtautuu myönteisesti Bidenin sanoihin: ”Yhdysvallat palaa kv-ilmastoyhteistyöhön painokkaasti. Myös ihmisoikeuksien puolustaminen oli Marinin mukaan tervetullut viesti.”

Bidenin kannanotto EU:n virtuaalihuippukokouksessa on jatkoa muutama päivä sitten haastattelussa puhutuille koville puheille Venajän presidentistä. Biden on sitä mieltä, että Putin on tappaja. Ennen Yhdysvaltain vaaleja moni ei odottanut, että Biden asennoituisi kansainvälisesti Venäjän hallintoa vastaan. Toisin kuin Trump, joka suhtautui totalitaristisiin hallitsijoihin hyvin pehmeästi, Biden ei epäröi tuomita ihmisoikeuksien rikkomista.  

Hyvä kysymys on, miksi Biden tekee nyt selväksi Yhdysvaltain kansainvälisen politiikan linjaa. Ei ole epäilystäkään, että Bidenin Yhdysvallat haastaa Venäjän. Palataanko kylmän sodan aikoihin? Tuskin, koska Yhdysvallat ei ole enää se suuri kansainvälisesti vaikutusvaltainen maa kuin se oli ennen Trumpin presidenttikautta, vaikka kulttuurihegemonia sillä yhä onkin. Trumpin kaudella sekä Kiina että Venäjä ovat vahvistaneet asemaansa kansainvälisesti. 

Bidenin hallinnon asennoituminen Venäjään ja Kiinaan johtuu myös taloudellisista syistä. Kiina on noussut kovaksi haastajaksi, jolle meilkein koko maailma on velkaa. Kiinassa on kuitenkin totalitaristeninen hallinto, joka ei kuuntele muita. Kiinan taloudellisella avatumisella kuviteltiin, että maa avautuisi myös poliittisesti, mutta toisin on käynyt. Hyvä on se, että Biden tekee selväksi, että Yhdysvallat palaa neuvottelupöytiin Euroopan unionin maiden piiriin eikä totalitaristien piiriin.  Tämä voi olla viesti myös Venezuelan, Nicaraguan, Kuuban, Iranin ja muiden maiden totalitaristisille johtajille.

Bidenin kannanotot Venäjän hallinnosta voivat kertoa, kuten Marin tulkitsee oikein, että ihmisoikeuksien puolustaminen palaa Yhdysvaltain agendaan. Bidenilla on nyt tarve palauttaa Yhdysvaltain uskottavuus demokratian ja ihmisoikeuksien puolustajana. Uskottavuus meni mm Trumpin kannattajien hyökkäyksellä Capitoliin ja Trumpin vaalivilpin puheilla. 

Ilmastoyhteistyöstä tai työstä ilmaston hyväksi voidaan jo tässä vaiheessa kiittää Bideniä. Bidenillä tulee kuitenkin olemaan vielä paljon haasteita, kuten siirtolaisuus. Tiettävästi hän on antanut Kamala Harrisille tehtäväksi käsitellä Meksikon raja-alueen siirtolaisongelman joka kasvaa päivästä toiseen.

 

+1
amgs
Sitoutumaton Lohja
Ehdolla kuntavaaleissa

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen
Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen
Lohjan vammaisneuvoston jäsen
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu