YK:n ihmisoikeuskomissaarin karu raportti Amerikan mantereen ihmisoikeustilanteesta

YK ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachellet esitti tänä maanantaina Genevessä ihmisoikeusraporttinsa, jossa hän kritisoi voimakkaasti Yhdysvaltojen ja Meksikon hallintojen maahanmuuttopolitiikkaa. Bachelet ilmaisi huolensa siirtolaisten huonontuvasta tilanteesta ja heikkenevistä ihmioikeuksista.

Kolme kuukautta sitten Meksiko ja USA allekirjoittivat soipimuksen, jossa Meksiko lupasi vaikuttaa siihen, että siirtolaisten määrä vähenisi Yhdysvaltojen rajalla. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun presidentti Dobald Trump uhkaili Meksikon hallintoa taloudellisilla toimeenpiteillä. Sopimuksen myötä Meksikon vasemmistolaisen hallituksen siirtolaispolitiikasta on käytännössä tullut se muuri, joka Trump on halunnut rakentaa. Meksiko on esimerkiksi karkottanut maasta tuhansia paperittomia siirtolaisia lähtömaihinsa ja olosuhteet siirtolaiskeskuksissa ovat heikkoja.

Yhdysvalloissa ihmisoikeusaktivisteja rangaistaan siirtolaisten auttamisesta. Amnistyn mukaan vuoden 2019 aikana Yhdysvaltojen hallinto on syyttänyt jo yhdeksää vapaaehtoistyöntekijää rikoksista. Nämä vapaaehtoiset ovat tarjonneet vettä ja ruokaa Meksikon raja-alueella aavikkoa ylittäville siirtolaisille ja turvapaikanhakijoille. Bachelet kiinnittää huomiota myös siihen, että Trumpin politiikkaan on kulunut myös julmaa perheiden erottamista.

Meksiko ja Yhdysvallat eivät ole kumpikaan vielä kiinnittäneet huomiota siirtolaisuuden syihin, kuten lähtömaiden heikkoon ihmisoikeustilanteeseen tai demokraattisten vapauksien heikkenemiseen, niin kuin Nicaraguassa ja Venezuelassa on tapahtunut.

Bachelet lausui kovia sanoja myös Venezuelan ja Nicaraguan hallintojen ihmisoikeusrikoksien suhteen. NicolásMaduron ja Daniel Ortegan hallintojen edustajat puolestaan toistavat propagandaansa opposition vallankaappausyrityksestä ja väittävät että Bacheletin raporttti on puolueellinen ja täynnä valheita.

Bachelet kävi itse Venezuelassa haastattelemassa eri ihmisiä. Bachelet toistaa, että Venezuelassa rikotaan systemaattisesti kansalaisten ihmisoikeuksia, ihmisiä tapetaan ja vankeja kidutetaan jatkuvasti vankiloissa.

Nicaraguan tilanne on kuin kopio Venezuelasta. Bacheletin raportin mukaan 100 toimittajaa on paennut Nicaraguasta ulkomaille. Kansalaisjärjestöjä vainotaan ja eri mieltä olevia ahdistellaan, uhkaillaan ja pidätetään. Nicaraguassa mielenosoitukset ovat kiellettyjä ja sensuuri on kova. Eri mieltä olevilla ei ole takeita siitä, että heidän ihmisoikeuksiaan kunnioitettaisiin. Arvioiden mukaan yli 80 000 nicaragualaista on lähtenyt maasta. Venezuelalaisten siirtolaisten luku on 4,2 miljoonaa. Osa heistä lähtee Yhdysvaltoihin myös Meksikon kautta.

 

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ahonpään ja Karisjärven työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu