Zelenskyi ei saanut puhua Mercosurin kokousväelle

Kuvakaappaus Mercosurin verkkosivujen pääsivulta

Mercosur piti huippukokouksensa viime torstaina, vaikka jäsenmaiden välillä on nyt suuria erimielisyyksiä. Huippukokoukseen osallistuivat vain Uruguay, Paraguay ja Argentiina. Brasialian presidentti oli poissa. Syy erimielisyyksiin on se, että Uruguay ilmoitti viime keskiviikona allekirjoittavansa vapaakauppasopimuksen Kiinan kanssa.

Mercosurin säännöissä sanotaan, että jäsenmaat voivat allekirjoittaa sellaisia kolmansien maiden sopimuksia vain muiden jäsenmaiden hyväksynnällä. Brasilian Jair Bolsonaron mukaan Uruguay sooloilee, kun sellaisia neuvotteluja pitäisi käydä kaikkien Mercosurin kesken.

Toinen erimielisyyksiä aiheuttava aihe näyttää olevan eri maiden asennoituminen Ukrainan kriisiin. Osa maista oli valmiina siihen, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuisi huippukokouksen väelle, mutta osa maista kieltäytyi. Asiantuntijoiden mukaan Zelenskin kutsumatta jättäminen viittää joidenkin maiden varovaisuuteeen. Onhan monilla Latinalaisen Amerikan mailla asekauppasopimuksia Venäjän kanssa. Nämä maat ovat: Argentina, Brasilia, Colombia, Ecuador, Peru, Uruguay ja Venezuela. Argentiina, Brasilia ja Uruguay kuuluvat Mercosuriin.

Uruguayn ilmoitus kauppasopimuksesta Kiinan kanssa voidaan nähdä esimerkkinä Kiinan vaikutuksen kasvamisesta alueella. Nähtävästi Kiina pyrkii Uruguayn kautta pääsemään nykyistä enemmän Argentiinan ja Brasilian markkinoihin, jotka ovat alueen merkittävimmät kauppamaat.

Uusien markkinoiden valloittuksessa Kiina käyttää samaa taktiikkaa. Kiina lupaa investointeja infrastruktuuriin ja saa uusia luonnonvaroja Latinalaisen Amerikan mailta. Samalla Yhdysvaltain vaikutus heikkenee. Kiina on jo Uruguayn tärkein kauppakumppani. Uruguay on jo useita vuosia vienyt mm. naudanlihaa, selluloosaa ja soijaa Kiinaan.

Kun Yhdysvallat allekirjoittaa kauppasopimuksia muiden maiden kanssa, se vaatii vastapuolelta tiettyjä periaatteita kauppasopimukseen ryhtymiselle, kuten demokratian vahvistamista ja ihmisoikeuksien kunnioittamista. Toistaiseksi Kiina ei vaadi mitään. Kiinalle tärkeintä on bisneksen menestyminen ja oman pankkitilin kasvattaminen. Hyvä kysymys on, milloin Kiina ryhtyy vaatimaan muilta oman poliittisen systeemin noudattamista. Uruguayssakin mietitään myös, kuinka järkevää on se, että pieni maa kasvattaa taloudellista riippuvuutta Kiinasta. On nähty jo, että sellaiset maat, jotka avoimesti kritisoivat Kiinan ihmisoikeusongelmia, joutuvat huonoon valoon. Esimerkkinä tästä on vuoden alussa Latvian ja Kiinan suhteiden huononeminen.

Tässä linkissä on eri grafikoita Uruguayn viennistä Kiinaan.

Lisää tietoa:

Mercosurin kotisivut

Espanjaksi El País -lehdessä

Portugaliksi Venäjän aseviennistä LAtinalaisen Amerikan maihin

+7
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu