10 euron minimipalkka on ok

Kokoomuksen Elina Lepomäen pohdinnat minimipalkasta ihmetyttävät – Onko 1 600 euroa kuukaudessa liian paljon?  (TE 21.1.2020) on ay-liikkeeltä harkittu viestintästrategia.

Alle 10 euron minimipalkan kauhistelu peittää alleen sen, että liitot eivät itse suostuisi edes 15 euron minimipalkkaan, sillä se olisi ensiaskel työehtosopimusten yleissitovuuden purkamiseen, kuten TE:kin kirjoittaa:

”Ay-puolen pelkona onkin ollut se, että minimipalkka rapauttaisi yleissitovuutta. ”

Tämän maan työttömät ja työlliset ollaan valmiita heittämään surutta junan alle, kunhan liittojen valta säilyy entisellään. Mutta koska olen niin kompromissivalmis kaveri, niin palautan pallon liittojen puolelle kenttää:

Olen valmis kirjaamaan lakiin 10 euron minimipalkan, jolla 160 tunnilla kuukaudessa pääsee 1600 euron kuukausiansioihin.

Asetan kuitenkin ehdoksi siirtymisen Aholan perustulomalliin (päivitetty 8.1.2020):

Jokaiselle vähintään 23 vuotiaalle Suomessa asuvalle Suomen kansalaiselle maksetaan 21e verovapaata perustuloa päivittäin.

Yhtä paljon maksetaan 18-22 vuotiaiden osalta niille, joilla on korkeakoulutason opiskelupaikka, työpaikka tai jotka toimivat yrittäjänä.

Alle 23 vuotiaille jotka opiskelevat toisen asteen opiskelupaikoissa (ammattikoulu, lukio), tai suorittavat asepalvelusta, maksetaan 10 euroa päivässä. Muille alle 23 vuotiaille maksetaan 5 euroa päivittäin.

Perustulo korvaa kaikki subjektiiviset tuet, mukaan lukien työmarkkinatuen, peruspäivärahan, kansaneläkkeen, sekä lapsilisän ja asumistuen. Jos elämäntilanne niin vaatii, sosiaalivirastosta voi anoa tilapäisiä harkinnanvaraisia kunnan rahoittamia tukia perustulon päälle. Poikkeuksena erityisryhmät, kuten vammaiset, joilla jatkuva sosiaaliturvataso voi olla perustuloa korkeampi.

Perustulo toteutetaan kustannusneutraalisti asettamalla 50% veroprosentti tuloveroille 1260e/kk saakka, jonka jälkeen palataan normaaliin (=nykyiseen) progressioon.

***

Tämä tarkoittaisi sitä, että kuukauden ensimmäisistä 126 työtunnista maksetaan 50% veroa, ja lopuista 34 tunnista vähän yli kymmenen prosenttia (nykyinen progressio) – minimipalkalla käteen jää noin 1400 euroa kuussa. (edit: 21.1.2020 19:56, eläkemaksu huomioitu)

Selvyyden vuoksi, 10 euron tuntipalkka tarkoittaa valitetettavasti sitä, että maassa jää paljon työtä teettämättä, ellei järjestelmään rakenneta kotitalousvähennyksen kaltaisia porkkanoita. Vaikka ne lisäävät hieman kompleksisuutta, niin ei maailma siihen kaadu.

Kirjoittaja on Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja ja varavaltuutettu

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu