Me emme ole laskusuhdanteessa

Kun Vanhasen hallitus päätti vuonna 2008 elvyttää taloutta, tuo päätös tehtiin virheellisen ymmärryksen pohjalta. Tuolloin kuviteltiin yleisesti, että laskusuhdanne on lyhyt, ja elvytyksellä vältetään 1990-luvun alun kauhut, ja pian alkava noususuhdanne kuittaa tilanteen.

Erityisen huolestuttavaa on se, että tässä maassa on vieläkin poliitikkoja, jotka odottavat että nurkan takana vaaniva talouden noususuhdanne lakaisee ongelmamme pois. Nykyisen ns. talouskriisin siemenet kylvettiin kun Neuvostoliitto hajosi. Sen jälkeen länsimaat kollektiivisesti nukahtivat rattiin, ja talouden tasaisesti kasvaessa keskeiset mittarit (työllisyys, BKT) näyttivät globaalisti hyviltä 15. syyskuuta 2008 saakka.

Kuten nuoren Corollakuskin miettiessä auton ollessa ylösalaisin ojan pohjalla, mieleen tulee kysymys: "Mitä oikein tapahtui?"

Vaikka Nokian myötä hetken näytti siltä, että Suomi pärjää korkean teknologian vedossa, viimeistään nyt olisi paikallaan myöntää, että metsään meni. Siirsimme tuotantolaitokset Kiinaan, IT-tuen Intiaan, ostamme huonekalumme Ikeasta, tilaamme oluemme saksalaisesta verkkokaupasta, ja lomailemme Thaimaassa. Maamme kansainvälinen kilpailukyky on rappiolla.

Jälkiviisautena kilpailukykyongelman myöntäminen olisi ollut paikallaan jo 2008, mutta sen sijaan päätettiin pelata aikaa. Nyt seitsemän vuotta myöhemmin emme ole yhtään lähempänä ratkaisuja, joiden ennakkoehto on se, että hallitus on yhtä mieltä siitä että ongelma on rakenteellinen.

Mitään hopealuotia minulla ei ikävä kyllä ole esittää (joitakin keinoja kyllä, kts. http://viskipuolue.fi/amos-ahola/) –  kilpailukyvyn parantaminen on kivinen taival, joka kestää vuosikymmeniä, mutta olennaisen tärkeää on se, että työ sen eteen aloitetaan heti ensi vaalien jälkeen.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu