Poliittiset säätiöt ovat maan tapa

Erityisesti MOT on tehnyt mielestäni ihailtavaa journalismia porautuessaan säätiöihin liittyviin ongelmiin, mutta vaikka väärinkäytöksiä paljastuu vähän väliä, lainsäädäntö vetää eri suuntaan.

Herää aiheellinen kysymys, että miksi näin on?

Väärinkäytöksiä:

Riihisäätiö (http://yle.fi/uutiset/riihisaation_ex-puheenjohtajalle_ehdotonta_vankeut…), Nuorisosäätiö (http://www.hs.fi/kotimaa/a1305643338685), Bensow-säätiö (http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/04/bensowin-saation-ryosto-kasikirj…), Y-säätiö (http://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/10/30/hyvien-ihmisten-talo-kasikirjoitus)…

Ja lainsäädännön kehitys:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/09/30/uusi-laki-laillistaisi-vaarinkay…

Väitän, että syy on siinä, että säätiöt (ja joissain tapauksissa, yhdistykset) ovat jokaisen suomalaisen (eduskunta)puolueen työkalu varallisuuden keräämisessä ja hallitsemisemisessa. Väitän myös, että poliittiset säätiöt työllistävät merkittävässä määrin puoluekirjan omaavia, sekä ovat merkittävässä asemassa yksittäisten henkilöiden vaurastumisessa, mm. kanavoimalla niihin rahaa RAY:n veikkausvoittorahoista.

Huomattavaa on, että sekä oppositio että hallitus ovat tässä asiassa samassa veneessä, eli kyseessä on ns. maan tapa.

Merkittävällä osalla näistä poliittista säätiöistä on myös yleishyödyllisyys-status, joka tekee niiden tuotosta käytännössä verovapaata. Aihetta on myös (täysin epäpoliittisesti) sivunnut Professori Matti Virénin tutkimus "Yleishyödylliset yhteisöt Suomessa vuodelta 2014 (http://www.saatiopalvelu.fi/media/matti_viren_saatiot.pdf), seuraavin ehdotuksin

"Ehdotukset vielä pähkinänkuoressa

Selvitettävä yleishyödyllisten yhteisöjen saama tuki (verotuki ja toiminta avustukset), sen kohtaanto ja vaikutukset toimintaan ja tehokkuuteen.

Valtion (julkisen sektorin) toiminta avustusten supistaminen ja panostaminen yhteisöjen omaan varainhankintaan

Yleishyödyllisille yhteisöille tehtävien lahjoitusten jonkinasteinen verovapaus on toteutettava myös yksittäisten kansalaisten osalta.

Tiukempi linja yleishyödyllisten yhteisöjen elinkeinotoimintaan: yleistä arvonlisäveroa harkittava

Kaikkia yleishyödyllisiä yhteisöjä on kohdeltava samalla tavalla tulojen ja lahjoitusten verotuksessa

Pääomatulojen verottomuus säilytettävä toistaiseksi nykyisellään"

 

Sekä tieteellinen tutkimus, että kansalaisten oikeustaju vaatisi ainakin yleishyödyllisten , miksei yleisestikin säätiöiden aseman kriittista uudelleenarviointia.  Jos olet samaa mieltä, pyydän jakamaan tätä kirjoitusta, ja kirjoittamaan mahdolliset havaintosi tai mielipiteesi aiheen tiimoilta kommentteihin.

Apuasi myös todella tarvitaan, koska tämän aihe mielellään vaietaan kuoliaaksi.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu