Riittäisikö 8 vuotta sinulle?

Helsingin Sanomien pääkirjoitus "Aika alkaa olla kypsä vaalitavan muutokselle" (4.4.2015, http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1428030800576) oli tervetullut tuulahdus tärkeään asiaan, eli mihin suuntaan demokratiaa pitäisi kehittää.

Vaikka listavaalit olisivat yksi tapa toteuttaa äänestäjien oikeusturvaa antaen vielä suuremman vallan ammattipoliitikoille, henkilökohtaisesti kannatan päinvastaista suuntaa.

Uskon nimittäin, että eniten suomalaisen poliitikon toimintaa ohjaa pelko siitä, että tuleeko hän valittua uudelleen, ja toisaalta, Suomessa pidetään jopa suurena saavutuksena sitä, että on ollut ministerinä viidellä eri vuosikymmenellä – riippumatta siitä mitä audin takapenkillä saatiin aikaiseksi.

Tästä olisi hyvä päästä eroon – uskon, että Suomella menisi paremmin, jos kansanedustajina olisi enemmän kyvykkäitä ihmisiä, joilla on halu saada muutoksia aikaiseksi. Tämä tilanne voidaan saada aikaan rajoittamalla kansanedustajien maksimikaudet kahteen, jonka jälkeen edessä olisi työnhaku yksityisellä sektorilla.

Tällä muutoksella olisi toivottuja vaikutuksia kahdestakin syystä:

1) Toisen kauden edustajat haluaisivat saada kädenjälkensä historiaan, jolloin tarvittavia muutoksia syntyisi enemmän

2) Edustajat tietäisivät, että heidän on onnistuttava tavoitteissaan, jotta yksityinen sektori olisi kiinnostunut heistä. Vaikka 8 vuotta poissa työelämästä tekee hallaa spesialistin osaamiselle, ei generalisteille tästä olisi merkittävää haittaa.

Olisi suotavaa, että media jatkaa keskustelun herättämistä demokratian kehittämisestä, sillä tämä tärkeä asia ei ikävä kyllä nykyisellään ole minkään instituution vastuualueella. Jos vettä myllyyn tarvitaan, niin lisään tähän vielä bonuksena yhden kannattamani vähemmän radikaalin muutoksen: olisi hyvä jos kaikille kansanedustajaehdokkaille järjestettäisiin pakollinen monivalintapääsykoe, jonka tulokset olisivat täysin julkisia. Tämä jos joku parantaisi äänestäjien oikeusturvaa.

***

Disclaimer: Olen itse Viskipuolueen ehdokkaana Piraattipuolueen listoilla Helsingissä numerolla 242, ja minulla ei ole mitään hävittävää tälläisissä muutoksissa. Kannustan myös kysymään oman edustajasi kantaa näihin ehdotuksiin.

Demokratia on hallintotapa, jonka tehokkuutta voidaan muutoksilla parantaa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu