Mikä erottaa vasemmiston oikeistosta?

Eräs vanha vitsi kuuluu: "Mitä eroa on ankalla?" Vastaus on "Se ui paremmin kuin kävelee."

Mitä eroa oikeistolla ja vasemmistolla? Kumpikaan ei ymmärrä kilpailun päälle.

Vasemmisto pitää kynsin ja hampain kiinni siitä, että mahdollisimman moni palvelu tuotetaan julkisesti ja ilman kilpailua, kun taas oikeisto pyrkii yksityistämään ihan kaiken, riippumatta siitä syntyykö yksityistetylle toimialalle kilpailua vai ei.

Jälkimmäisestä löytyy erinomaisena esimerkkinä Digita, josta HS uutisoi otsikolla "Suomen tv-verkosta tuli ulkomaisten sijoittajien rahasampo" (17.8.2014, http://www.hs.fi/sunnuntai/a1408086091307).

Ensimmäisestä taas ambulanssiyhtiöiden teurastaminen siirtämällä toiminta julkisille toimijoille (TS, 27.2.2014, http://www.talouselama.fi/uutiset/ambulanssiyhtiot+haastoivat+sairaanhoi…).

Molemmat ovat sarjassamme ideologisista päätöksistä johtuvia virheitä, jotka toki pyritään lakaisemaan maton alle, sillä sopimuksia kunniottavassa yhteiskunnassamme niiden purkaminen on hyvin vaikeaa. Tasapuolisuuden vuoksi, samaan kategoriaan kuuluu toki Kemira Growhown myynti Norjaan, joka on eräs huonoimmista päätöksistä Suomen historiassa – päätoimijoina edelleen Keskustapuolueessa vaikuttavat henkilöt.

Peräänkuulutan tällä kirjoitukselta tulevilta kansanedustajiltamme kykyä luopua ideologisista silmälaseistaan kansantalouteen vaikuttavia päätöksiä tehdessään. Mitä arvomaailmaan liittyviin kysymyksiin tulee, niin silloin kukin saa äänestää kunnian, omatuntonsa, pyhän kirjansa tai mielipiteensä näkökulmasta.

Itse lupaan tehdä juurikin näin.

Ja jos olet sitä mieltä, että tämäkin kirjoitus on ideologinen, pyydän huomioimaan että yksikään taloustieteilijä ei kyseenalaista kilpailun merkitystä palvelun laadun parantamisessa ja kustannusten laskemisessa. Itseasiassa, jo kaksi ja puoli vuosisataa sitten Adam Smith havaitsi, että ilman kilpailua kaikki työn tuottavuuden kasvu menee yritysten taskuun, kun taas kilpailu siirtää sen kuluttajien hyödyksi – tämä oli eräs taloustieteen syntymisen kannalta olennaisimmista havainnoista.

Tästä ei voi kuitenkaan johtaa sitä, että oikeisto on oikeassa, vaikka moni Smithin oppien varaan vannookin – ihan jo siitä syystä että häviävän harva on heistä vaivautunut kyseisen teoksen lukemaan.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu