Laiva on lastattu… Viskillä?

Vaikka työpaikalla ei perinteisesti kannata puhua politiikasta tai uskonnosta, yhä useampi lounaskeskusteluni on viime aikoina ajautunut aiheeseen "Miksi Piraatit?"

Jotta ensi viikon lounaskeskustelut voivat palata kevyempiin aiheisiin, avaan hieman taustoja.

Itsehän aktivoiduin poliittisesti vasta viime syksynä, ja poliittista kotia etsiessäni liityin Viskipuolueseen. Hyvin pian kävi ilmeiseksi, että emme saa kannattajakortteja kasaan ennen vaaleja, ja tästä syystä päädyin Piraattien listoille ehdokkaaksi.

Omalta osaltani sopiva happotesti oli käydä molempien puoluiden puolue- ja vaaliohjelmat läpi ja todeta että merkittäviä erimielisyyksiä en löytänyt – molemmat ovat liberaalipuoleita hieman erilaisin painotuksin. Ilokseni Piraattien ohjelmasta löytyi myös lause, johon kiteytyy syy miksi ns. perinteiset puolueet eivät minua kiinnostaneet: "Puolue ei aja minkään yksittäisen eturyhmän asiaa".

Oma motivaattorini politiikkaan on hallintojärjestelmämme rappio, jota myös hiljattain on vetokratiaksi ruvettu kutsumaan (mm. http://www.soininvaara.fi/2015/01/17/vetokratia/). Mielestäni vain uudet puolueet kykenevät toimimaan maan kokonaisedun mukaisesti, sillä vanhat puolueet ovat etujärjestöjensä kanssa kuin siamilaisia kaksosia, jotka syövät kahdella suulla, mutta yhteiseen mahaan. Malliesimerkkinä tästä SDP ja AY-liike, sekä Kokoomus ja EK.

Seuraavan hallituskauden aikana on paljon tekemistä ja korjattavaa, mutta miksi tyytyisimme siihen, että osa välttämättömistä muutoksista saadaan vihdoin tehtyä – miksi emme samalla tähtäisi hallitukseen, joka pyrkii muokkaamaan demokraattista järjestelmäämme paremmaksi niin, ettei Suomi enää ikinä vastaavaan tilanteeseen joudu?

Viskipuolueen ja Piraattipuolueen jäseniä tavatessani minulla ei ole ollut epäilystäkään etteikö tahtoa ja osaamista löytyisi. Jos haluaa muutosta, kannattaa äänestää niitä, joilla ei ole muutoksessa mitään hävittävää.

 

Epilogi:

"Miksi Piraatit?" kysymyksen lisäksi ainakin yhtä usein kuulen "Miksi ihmeessä puolueen nimi on Piraattipuolue/Viskipuolue?"

Lyhyesti, Piraattipuolue on Piraattipuolue, koska edesmennyt Tietoyhteiskuntapuolue ei aikoinaan herättänyt riittävästi mielenkiintoa. Viskipuolue on Viskipuolue, koska sana Viski ilmentää sitä hetkeä, jolloin katajainen kansa lakkasi taipumasta virkamiehen saappaan alla. Kumpikaan puolue ei kuitenkaan ole yhden asian puolue, vaan niiden puolue- ja vaaliohjelmat ovat hyvinkin kattavia.

Mitä yritän sanoa on se, että nimet kuvastavat tilannetta jolloin puolueet syntyvät, mutta ajan myötä ne kuvaavat sitä mitä puolueesta on tullut. Ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä – voi puolueiden nimiä toki vaihtaakin, mutta katsotaan nyt vaalit ensin.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu