Kakkosmieheltä meni luottamus

Hakiessani valmistumisen jälkeisiä töitä kuutisen vuotta sitten pääsin osallistumaan myös soveltuvuustesteihin. Kaavoitimme ryhmässä kaupunkia, esiinnyimme kameralle, täytimme loogisia päättelytehtäviä aikataulupaineessa ja niin eteenpäin.

Nuo pari päivää olivat hauskaa tekemistä jossa sai laittaa itsensä likoon, mutta jossain vaiheessa prosessia minulle myös ilmeni jotakin uutta ja merkittävää:

Olen kakkosmies.

Suoraa lainausta en muista, mutta se meni jotenkin näin: "Jos asiat etenevät, tyytyy siihen eikä yritä taistella vallasta, vaan tekee osansa tavoitteen saavuttamiseksi. Jos asiat eivät etene, ottaa tarvittaessa johtajuuden."

Harmittelin tulosta, ajattelin että ykkösmiehen profiili olisi parempi. Nyt vuosia työelämässä olleena en ole enää sitä mieltä, ja tunnistan Suomen poliittisessa kentässä ykkösmiehistä ja naisista johtuvan ongelman – asiat eivät etene, mutta kaverit keskittyvät taistelemaan siitä kuka päättää.

Soininvaaran sanoin (http://www.soininvaara.fi/2015/01/17/vetokratia/):

"Sateen sattuessa voidaan kiistellä, onko sadetakki parempi kuin sateenvarjo, mutta tyhmintä on jäädä riitelemään sateeseen ja kastua."

Työelämässä kakkosmiehet ovat siitä hyödyllisiä, että he antavat asioiden rullata eteenpäin omilla saroillaan, mutta huomatessaan tärkeän mutta paikalleen jämähtäneen mutta tärkeän asian, he pyrkivät vetämään sitä eteenpäin, ja tarvittaessa viemään sen maaliin

Viimeisen vaalikauden aikana olemme voineet seurata poliittisen päätöksenteon vankkureiden hidastumista, ja lopullinen pysähtyminen tapahtui siinä vaiheessa kun silloinen pääministerimme luovutti, ja antoi ohjakset henkilölle, joka naiiviuttaan kuvitteli voivansa piiskata vankkurit taas vauhtiin. Hyvä johtaja olisi ymmärtänyt, että hän ei voi olettaa tiimiltään samoja asioita kuin itseltään, vaan meillä kaikilla on vahvuutemme ja heikkoutemme.

Siinä vaiheessa kun vankkurit pysähtyivät, menetin luottamukseni niitä eri suuntiin vetäviin eduskuntapuolueisiin ja totesin että on kakkosmiehen aika tehdä voitavansa niiden liikkellesaamisessa.

Se, että annetaanko kakkosmiehelle mahdollisuus, on teistä kiinni.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu