Avoin kirje liberaaleille

Elokuvassa Kaunis Mieli Russell Crowe näytteli John Forbes Nash Jr:ia, joka selitti ystävilleen baarissa, että olennaisen tärkeää että koko porukka ei yritä iskeä baarin kauneinta naista. Nash on peliteorian isä, ja hänellä on mielestäni paljon annettavaa suomalaiselle pienpuoluekentälle.

Pähkinänkuoressa anti on tämä: pelkillä marginaaliäänillä ei sisään voi päästä, ja jos jokin pienpuolue kahmii marginaaliäänet itselleen kohdentamalla kampanjansa niihin, jäävät kaikki rannalle. 2015 vaaleissa me kaikki halusimme baarin kauneimman naisen, ja siksi jäimme kylmäksi

Eduskuntavaalituloksen jälkeen eduskunnan ulkopuolelle jääneiden puolueiden aktiivien keskuudessa on vellonut keskustelu, että mitä seuraavaksi. Osaa ovat ottaneet ainakin Viskipuolueen, Piraattipuolueen ja Edistyspuolueen jäsenet, ja pelinavaus yhteistyöhön kajahti heti vaalien jälkeen myös Muutos 2011 suunnasta (http://vekotin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193609-pienpuolueiden-on-koottav…)

Vaalitulos osoitti mielestäni sen, että vaikka kansa oli poikkeuksellisen tyytymätöntä vallassaolijoihin, pienpuolueista ei uskottavia vaihtoehtoja löytynyt. Vielä vaalien jälkeenkin merkittävä osa keskustelusta velloo epäolennaisuuksissa, kuten ideologisissa eroissa, sen sijaan että keskustelisimme tavoitteesta:

Mitä vaaditaan siihen, että pääsemme läpi 2019 eduskuntavaaleissa?

 

Se vaatii ennenkaikkea yhteistyötä, ja yhteistyön edellytys on se, että löydämme pienimmän yhteisen nimittäjän josta olemme samaa mieltä, ja jonka pystymme allekirjoittamaan, sekä sallimme ja hyväksymme mielipide-erot muissa asioissa, emmekä käytä aikaamme niistä kiistellessä.

Tällä periaatteella myös muut puolueet pysyvät kasassa:

Keskusta = koko maa asuttuna
Vihreät = enviromentalismi
SDP = liitot
Kokoomus = suurpääoma
Perussuomalaiset = maahanmuutto
KD = kristinusko

Eniten eduskunnan ulkopuolisia yhdistävä tekijä tuntuu olevan liberaalius, jonka puolesta uskaltaisin itse löydä vetoa vahvana peruskivenä.

 

Yhteisen nimittäjän ja yhteistyön lisäksi tarvitsemme uskottavuutta, ainakin kahden muutoksen kautta:

 1) Henkilökohtaisesti en usko että esim. Viskipuolue tai Piraattipuolue voi saada ehdokasta läpi eduskuntavaaleissa, koska vaikka nimet vetoavat vahvasti tiettyihin äänestäjäsegmentteihin, ne aiheuttavat vastareaktioita muissa segmenteissa. Yhteisen nimen pitää olla sellainen, että äänestäjissä ei herää negatiivisia tunteita.

 2) Jokeriehdokkaiden listoillaolo pitää estää, mieluummin lyhyemmät listat kuin leipää ja sirkushuveja, sillä jokainen jokeri karkoittaa kokonaisuudelta enemmän äänestäjiä kuin tuo sisään.

 

Jotta eduskuntaan olisi ensi vaaleissa asiaa, myös kolmannen palasen pitää loksahtaa kohdalleen:

Tulevan hallituksen pitää epäonnistua joko taloudellisesti, tai rajoittaa kansalaisten vapauksia entisestään.

Toivon todellakin että kumpaakaan ei tapahdu.

 

Tämä kirjoituksen tarkoitus on herättää keskustelua aiheesta eri puolueiden sisällä, ja kompata Kyuun pelinavausta. Reki on kovin raskas, jos sitä vedetään eri suuntiin.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu