Väärä taudinkuva, väärät lääkkeet

Hallituksemme esittää meille työläisille 100 tuntia lisää työaikaa kilpailukyvyn nimissä. Terveiseni hallitukselle on "Pitäkää tunkkinne." On selvää, että ehdotus on EK:n kynästä – tällä konstilla saadaan suoraan parannettua EK:n jäsenyritysten kilpailukykyä, sillä suomalaisen työn kustannus laskee niille noin 5%.

Kansantalous on kuitenkin huomattavasti laajempi käsite kuin olemassaolevat yritykset, vaikka taustalla olisi kaunis ajatus siitä, että yrityksemme työllistäisivät vastaisuudessa mieluummin suomalaisia sen sijaan että palkkaisivat ulkomaille, sadan lisätunnin kokonaisvaikutus tulee luultavasti olemaan negativiinen.

Syy tähän on se, että viimeisen laihan kahdeksan vuoden aikana suomalaisyritykset ovat aivan omatoimisesti huolehtineet kilpailukyvystään, ja viikoittain olemme päässeet lukemaan asiasta – tänään Posti ilmoitti aloittavansa YT-neuvottelut.

Työväen vähentämisellä on yleisesti kaksi tarkoitusta – parantaa yrityksen kannattavuutta ja/tai saada työntekijämäärä vastamaan alentunutta kysyntää. Postin tapauksessa kirjeitä ja laatikoita liikkuu jatkuvasti vähemmän, jolloin niiden hanskaamiseen tarvitaan vähemmän väkeä.

Miten tähän kuvioon istuisi sata tuntia lisää töitä? Postilla on Wikipedian mukaan 27 253 työntekijää, ja jos kaikille heistä määrättäisiin sata tuntia lisää töitä, noin 5%, eli 1363 heistä muuttuisi tarpeettomaksi – ja saisimme lukea seuraavaksi hieman massiivisimmista YT:stä.

Mielestäni on olennaisen tärkeää, että hallituksemme ymmärtää että maan ensisijainen ongelma ei ole yritystemme kilpailukyky – olen henkilökohtaisesti nähnyt miten suomalainen konserni kykenee kilpailemaan globaaleilla markkinoilla, ja uskon että näin jatkuu vastaisuudessakin ilman hallituksen kädenojennuksia – maan ensisijainen ongelma on työttömyys.

Jos olemme tästä yhtä mieltä, ratkaisu ei ole kovin hankala – jaetaan työt tasaisimmin (joka on täysin päinvastainen ehdotus EK:n sadan tunnin työlisäyksestä).

Eli rasti seinään, olen jostakin samaa mieltä Li Andressonin kanssa hänen ehdottaessaan kuuden tunnin työpäiväkokeilua. Hän tosin ehdottaa kokeilemalla kunnissa, mistä olen eri mieltä – parempi tapa toteuttaa kokeilu on säätää verokuormitus (työn sivukulut) niin, että 50% tulee viikkotunneista <30, ja loput 50% 30 viikkotyötunnin ylittävistä tunneista.

Tämä antaisi työnantajille insentiiviin mahdollistaa työntekijöilleen nelipäiväinen työviikko, johon moni työntekijä tarttuisi. Henkilökohtaisesti olen tehnyt vajaata viikkoa (vajaalla palkalla, toki) noin vuoden verran, ja voin sitä varauksetta kelle tahansa suositella.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu