Tänään vähän vai huomenna isosti turpaan?

Kreikan äänestys tänään on poikkeuksellinen, sillä yleensä kansa ei pääse äänestämään kuin yhtä vaihtoehtoa, eli ongelmien ratkaisun siirtämistä tulevaisuuteen.

Tämä on demokraattisen järjestelmän ominaisuus, puolueiden vallassaolo perustuu siihen, että ne tekevät niin vähän muutoksia kuin on mahdollista. Esim. Vanhasen toinen hallitus oli tässä erityisen tehokas, sillä käytettävissä oli työkalu, josta 90-luvun lamassa ei olisi osattu edes unelmoida – velkaantuminen käytännössä nollakorolla.

Mielestäni tämä työkalu on poliitikkojen käsissä vaarallinen ase, käytännössä koko vaalikauden jatkuva vaalikampanja tulevien sukupolvien piikkiin. Ja mikä pahinta, tuota asetta käytetään aina sen verran kuin on mahdollista, oli lasku tai nousukausi.

Vanhan maailman vastaava "sinko" oli devalvaatio, joskin sen avulla varastettiin vain nykysukupolvelta, joten moraalisuusasteikolla se on velkaantumista parempi keino – devalvaation todellinen hyöty verrattuna velkaantumiseen oli kuitenkin se, että se ratkaisi kilpailukykyongelmia, siinä missä velkaantuminen vain siirtää niiden ratkaisua tulevaisuuteen, jossa ne on kohdattava entistä vakavempina.

Tänään Kreikka äänestää luultavasti "ei", jolloin pääsemme toivottavasti todistamaan onko suveneerin valuutan tarjoamat työkalut ylivertaisia kansantalouden kilpailukykyongelmien ratkaisussa. Jos Kreikka saa veneensä kääntymään muutamassa vuodessa, ja tekee ns. Islannit (paras skenaario), Suomen kannattaa luultavasti ottaa esimerkistä vaari.

Pahin skenaario on kuitenkin se, että Kreikka menettää suveneriteettinsä valtiona (sen vähän mitä siitä on jäljellä), ja siitä tulee Venäjän tai Kiinan etupiiriä.

PS. Syy siihen, miksi Kreikan ei annettu mennä nurin vuonna 2010 oli se, että se olisi vetänyt europankit mukanaan, ja pankit ovat nykyään armeijaan verrattavia vallankäytön välineitä, joten tämän ei voitu antaa tapahtua. Nyt europankit tulevat kestämään tämän iskun, mutta nähtäväksi jää kestääkö itse euroalue keskipitkällä (5v) aikavälillä, se riippuu Kreikan menestyksestä.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu