I call bullshit – asumisen energiatehokkuudesta

Suomalaistutkimus haastaa ilmastopolitiikan: Keskustassa asuvalla on suurin hiilijalanjälki – otsikoi näyttävästi artikkeli Helsingin Sanomissa 7.8.2015

Otsikko on suoraan sanottuna harhaanjohtava, sillä artikkelissa on mukana tärkeä disclaimer: "Maaseudulla asuvat kotitaloudet jätettiin tutkimuksen ulkopuolelle", eli nyt verrattiin tiiviisti rakennettuja keskustoja seutualueisiin.

Toisaalta, artikkelissa todetaan myös, että "Hiilijalanjälkien kokoeroihin vaikuttaa energiaratkaisujen ohella se, että keskusta-asukas ostaa asumisesta ja autoilusta säästyneillä rahoilla enemmän tavaraa, ruokaa ja palveluita ja matkoja kuin seutu-asukas. Toisaalta tiiviisti rakennetuilla alueilla kotitaloudet ovat pienempiä ja tulotaso on korkeampi."

Onneksi olkoon tutkimuksesta, jonka löydös on se, että enemmän tienaavilla hiilijalanjälki on suurempi kuin vähemmän tienaavilla.

Löydöksestä vedetään kuitenkin aika tiukkoja johtopäätöksiä:

"Tutkimuksen perusteella suomalaisia kokemuksia "kestävän kehityksen puutarhalähiöistä" voisi viedä jopa maailmalle, Junnila pohtii. Esimerkiksi matala rakentaminen voisi olla helposti tuotteistettavissa."

Mikäs siinä, kunhan laitatte brosyyriin mukaan disclaimerin, että harvan asutuksen vaikutus palveluihin ja sitä kautta työllistymiseen on näivettävä, sekä joukkoliikenteen järjestäminen kannattavasti harvaan asutuilla alueilla on mahdotonta.

Onneksi kaupunkisuunnittelun saralta on lähiaikoina tullut myös järkeviäkin kannanottoja.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu