Pelko, ahneus ja liiallinen itseluottamus

On yleisesti tiedossa, että pörssikurssit ovat sijoittajien pelon ja ahneuden kollektiivinen synteesi. Pelko ajaa myymään, ahneus ostamaan, ja tätä synteesia on jopa yritetty mallintaa matemaattisesti.

Mittari on aika kivasti punaisella, ja jo viime kuussa (heinäkuun 12) näimme miten pelko realisoitui Kiinan pörssissä.

Tänään Helsingin pörssi sai oman tuulahduksensa pelosta, joka ajoi kurssit 5,15% pakkaselle. Sinänsä tuollainen heilahdus ei historiallisesti kummoinen ole, vuoden 1987 Mustana Maanantaina jenkkien Dow Jones indeksi tuli 22,6% alas.

Kuitenkin, tälläiset päivät ovat joka tapauksessa viihdearvoltaan merkittäviä, ainakin niin kauan kuin satojen miljardien virtuaalisen varallisuuden häviäminen taivaan tuuliin ei satu omaan kukkaroon. Olin jopa pari hassua pelimerkkiä lyönyt vetoa tämän tapahtuman puolesta XACT Karhu-instrumentilla parin viikon takaisista huonoista viboista johtuen.

Siispä seurasin mielenkiinnolla maailman merkittävimmän pörssin käyttäytymistä tänään, ja Dow Jonesin avaus ei pettänyt odotuksia. Tiputus oli niin raju, että kaupankäynti lakkautettiin tilapäisesti.

Pettymyksekseni kaupankäynnin jatkuttua lasku loppui, ja kurssit kipusivat useita prosenttiyksiköitä, tätä kirjoittaessani noin 2,4% laskuun päivätasolla – eli hyväksyttävien rajojen sisällä.

Hyväksyttävät rajat päättää käsittääkseni Yhdysvaltain keskuspankki, jonka suorittamat, tai fasilitoimat ostot katkaisivat pudotukselta siivet – linkittäisin luotettavaan uutislähteeseen jos sellainen jo olisi, mutta sen puutteessa joudun oman ymmärrykseni pohjalta kommentoimaan, että kukaan rationaalinen sijoittaja ei ole niin ahne että ostaa vasta orastavaan pörssiromahdukseen – ostajan on oltava taho, jota ei ohjaa pelko sekä ahneus, vaan liiallinen itseluottamus (overconfidence).

Vastaavaa toimintaa olemme nähneet hiljattain Kiinan pörssissä, jonka tapauksessa on avoimesti raportoitu sekä operaation hinta, että sen lopullinen vaikutus. Toivottavasti näemme vastaavaa uutisointia pian myös länsimaisten keskuspankkien toimista, sillä en tiedä tekeekö EKP vastaavia ostoja vai ei, mutta jos tekee, meillä on oikeus tietää, sillä kurssien pumppaamisen käytetyt rahat ovat lopulta meidän verorahojamme.

Käytännössä keskuspankkien suorittamat ostot ovat tulonsiirto veronmaksajilta sijoittajille, jolle on vaikea löytää edes moraalisia perusteita.

Jos ajatus siitä että keskuspankit näin tekisivät tuntuu ns. foliohattuteorialta, niin suosittelen lukemaan aiheesta uskottavista uutislähteistä kuten Bloomberg tai Financial Times.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu