Julkishallinnon IT hankinnoista – ette vaan osaa

Tivi uutisoi tänään (26.8.2015): Valtio tallensi kiintolevyllisen tietoja miljoonilla euroilla – nyt se loppuu

Vaikka summat tuntuvat suurilta, ja hanke on epäilemättä mennyt kiville, niin tämä nimenomainen tapaus ei ole niin katastrofaalinen kuin kuvittelisi. Artikkelin mukaan hanke alkoi vuonna 2001, jolloin IT-ala oli hyvin erilainen kuin nyt.

Pilvi ei ollut vielä arkipäivää, valmiita ohjelmistotuotteita oli markkinoilla vähemmän, ohjelmointikielet olivat haastavampia ja ohjelmistokirjastot puutteellisia – jotkut onnekkaat pärjäsivät ihan mukavasti myymällä lisenssejä, kun taas nykyään kaikki (softa, rauta, levytila, verkko, ylläpito, sekä mahdollisesti kehitys ja käyttäjätuki) on paketoitu palveluksi, joka on kokonaisuudessaan myyjän vastuulla.

2000 luvun alussa oletus oli myös se, että mikään ohjelmisto ei valmiina tee sitä mitä tarvitaan, vaan ohjelmistoja pitää räätälöidä, nykyään saman voi tehdä configuroimalla (ilman koodia) – sen mitä Vapa tekee voi tilata käytännössä valmiina vaikka M-Filesiltä. Firman hinnoittelumallia en tunne, mutta hiha-arvioisin että enintään kymmesosalla Vapan kustannuksista.

Koska elämme vuotta 2015 Apotti tullaan näkemään noin viiden vuoden päästä virheenä, ja siitä uutisoidaan kuten Vapasta nyt (tästä aiheesta olen kirjoittanut aikaisemminkin) – pääsyy on räätälöinti. Oikea ratkaisu olisi ollut ostaa Viron ratkaisu sellaisenaan, ja katsoa kuinka pitkälle sillä päästään. Näin olisi päästy puolessa vuodessa ja sadasosalla kustannuksista enemmän eteenpäin kuin Apotti tulee ikinä pääsemään.

***MAINOS ALKAA***

Ja juu, jos M-Files ei ole juuri se tuote mikä valtion tarpeet täyttää, niin voin tarjota omaani: http://www.collaborationobjects.com/ – jos datamäärät ovat edelleen samalla tasolla, niin lupaan pajatsomme valtion käyttöön ilmaiseksi. Myönnettäköön ettei Collaboration Objects ole ensisijaisesti dokumentinhallinnan ratkaisu, vaan organisaatioden sisäiseen ja väliseen tietotyön tekemiseen sekä manageroimiseen tarkoitettu alusta, jossa dokumentinhallinta on luonnollisesti mukana.

Tarjous ei muuten koske vain valtiota, alusta on peruskäytössä ilmainen myös sinulle. Only for you my friend, sanoisi marokkolainen torilla. Saat sen käyttöösi alle vartissa osoitteesta https://app.collaborationobjects.com/signup/

***MAINOS LOPPUU***

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu