Eteenpäin vai taaksepäin?

Monelle on tuttu ns. Nolanin kartta, jolla kuvataan yksilön (tai puolueen) sijoittumista aatteellisesti. Viime vuosikymmenen poliittisia keskusteluja seuranneena olen havainnut, että karttaan voisi lisätä yhden tärkeä ulottuvuuden – progressiivisuuden.

Annan esimerkin: Joskus kauan sitten oli aika, jolloin SDP ajoi kehitystä (eli oli progressiivinen), ja eräs SDP:n merkittävistä saavutuksissa on 1968 säädetty laki peruskoulusta. Nykypäivänä ei kyseiseltä puolueelta kuulu juuri muuta kuin "Jyrkkä ei kaikelle", eli progressiivisuus on unohdettu.

Toinen esimerkki löytyy Keskustasta – sen tärkein ideologinen valinta on kaupungistumista vastaan taisteleminen. Kaupungistuminen on yli 8000 vuotta kestänyt megatrendi, jota ei voi pysäyttää tai kääntää, mutta jota voi hieman hidastaa polttamalla miljarditolkulla rahaa. Myös tuulivoiman näennäinen progressiviisuus on vain tapa kantaa verotuloja maaseudulle.

Perussuomalaisten olemassaolon päätarkoitus on vastustaa maahanmuuttoa, joka sekin on vääjäämätön ilmiö, mutta rehellisyyden nimissä ei yksikään Suomen puoluerekisterissä olevista puolueista ei loista progressiivisuudellaan, ja tämä on eräs Suomen vakavimmista ongelmia.

Mielestäni poliitikon tärkein taito on ymmärtää miltä tulevaisuus tulee vääjämättä näyttämään, ja pyrkiä olemaan käymättä hidastustaistelua vääjäämätöntä vastaan, sillä se maksaa tolkuttoman paljon, ja on lopulta hyödytöntä.

Jos suomalaiset aikovat kuitenkin muuttaa kaupunkeihin, ei sillä lopulta väliä kestääkö se 50 vai 100 vuotta, vain hintalappu on kertaluokkaa suurempi jälkimmäisessä.

Samaa voidaan sanoa erilaisten monopolien (taksit, apteekit) häviämisestä, vaikka niistä kiinni pitäminen tiettyä porukkaa hyödyttääkin, ne tulevat vääjäämättä häviämään.

Mitä maahanmuuttoon tulee, niin meidän pitäisi pyrkiä siihen, että se on mahdollisimman työperäistä, ja että tulijat pääsisivät mahdollisimman pian työelämään kiinni.

Jos jollakin yhteiskuntatieteilijällä on hinku saada nimensä historiaan (tai ainakin wikipediaan), niin "Nolanin kuutiolle" olisi mielestäni kysyntää, eiköhän tuon saisi gradutyönä pyöräytettyä.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu