Uberin käyttökokemus Taipeista – katso kuvat.

Olen Taiwanissa viettämässä ystäväni häitä, ja koska luottokortit eivät kelpaa paikallisille pirsseille, enkä ollut vielä hankkinut paikallista käteistä, päätin liikahtaa polttareihin Uberilla. Koska uskon että moni Uuden Suomen lukijoista ei ole Uberia käyttänyt, niin tässä reportaasi keissistä kuvien kera.

Olin jo aikaisemmin asentanut Uberin kännykkääni ja kirjautunut sisään Facebook-tunnuksilla, mutta en ollut aikaisemmin sitä käyttänyt, koska Helsingissä oli aikoinaan huonosti autoja tarjolla (en tiedä mikä tilanne on nyt) – nyt hakkasin hotellilla Visan sisään maksutavaksi, syötin määränpään appiin, kävelin hotellin eteen ja käynnistin kyytihaun.

Noin 30 sek myöhemmin app vahvisti että kyyti on tulossa muutaman minuutin päästä – kunnes kuski soitti minuutin päästä, ja sanoi että ajoi juuri risteyksen ohi eikä pysty tekemään U-käännöstä pääväylällä, joten peruin kyydin ja hain uuden.

Seuraavalla kaverilla näytti kartan mukaan olevan saman ongelma, mutta kuski oli hieman luovempi ja löysi paikalle noin kuudessa minuutissa. Näin kartasta kun auto kurvasi nurkan takaa ja loikkasimme kyytiin. Seurasimme kartalta kyytiämme määränpäähän, ja perillä kysyin kuskilta että mites laskutus. Hän sanoi että Visaasi on jo laskutettu 118,49 paikallisen rahan verran, joten kättelin kaveria ja kiitin kyydistä.

Ilta polttaripaikassa sujui railakkaasti, ja seuraavana päivänä kun käynnistin Uberin hotellilla minua pyydettiin arvoimaan kyyti. Kaveri sai viisi tähteä, toisin kuin viime kesänä minut kylmäksi jättänyt kotimainen taksikuski, joka ei aikansa kurvailtuaan ja puhelun jälkeenkään löytänyt kotiosoitteeseeni, jonka takia myöhäistyin ristiäisistä. Jos luet tätä, niin terveiset sinulle munapää.

Käyttäjäkokemus on suoraan sanottuna todella hyvä, mutta toiste en täällä sitä aio käyttää, koska appin vaatima datasiirto on vaan liian suolaista. Jos työnantajani saattuu tätä lukemaan, niin vähentäkää toki tämän kokeilun kustannukset palkastani. Periaatteessa olisin voinut vetää hotellin aulan wifillä siihen saakka, että olisin kyydissä, ja sen jälkeen en olisi enää verkkoa tarvinnutkaan, mutta tällä kertaa näin.

Kotimainen keskustelu Uberin sallimisesta tai kieltämisestä kuvastaa mielestäni Suomea hyvin, aivan liian moni asia ei kestä kilpailua. Ikean tulo tappoi Suomi-Soffan ja kumppanit, Onnibus tekee selvää jälkeä VR:stä, verkkokauppa Stockmannista ja niin eteenpäin. Liian monen suomalaisen yrityksen businesslogiikka on kiskoa ylihintaa kapeasta markkinasta, ja tämä liiketoimintamalli ei skaalaudu lainkaan ulkomaille.

On mielestäni Suomen elinehto, että jokaisen yrityksen toimitusjohtaja ainakin ymmärtää globaaleja markkinoita, vaikka toiminta aloitettaisiin Suomessa, niin kysymyksen "toimisiko tämä ulkomailla" vastauksen pitää olla kyllä, tai liiketoiminta ei ole kestävällä pohjalla.

Poliitikkojen tehtävä on luoda Suomeen ympäristö, jossa mahdollisimman moni saa yrittää ja kilpailla, vain tästä kilpailusta voi syntyä yrityksiä, jotka pärjäävät myös ulkomailla.

Kirjoittaja on ohjelmistoyrityksen toimitusjohtaja – yrityksen ohjelmistotuote on suunnattu globaaleille markkinoille. 

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu