Silakat haaveilevat ilmaisista kampaviinereistä

Rasti seinään, olen jostain samaa mieltä Voima-lehden kanssa: Rahanluonti siirtymässä Islannissa pankeilta valtiolle

Idea on hyvä – luonnollisesti siksi että olen itsekin kirjoittanut täällä ja täällä.

Amos:

"Oma ehdotukseni on luopua fraktionaalisesta reservijärjestelmästä, ja rahan syntymekanismin muuttamista niin, että se painetaan maailmaan luotonlaajennuksen sijaan."

Voima-lehti:

"Sen hallitus valmistelee rahareformia eli rahanluonnin valtiollistamista. Toimenpiteen ensisijainen päämäärä on estää pankkeja voimistamasta talouden nousuja ja laskuja niiden lisätessä velan ja rahan määrää omia voitto- ja kasvupyrkimyksiä ajaakseen.

Tulevaisuudessa kaikki raha islantilaisissa pankeissa olisi keskuspankkirahaa. Pankit eivät voisi luoda uutta rahaa myöntäessään esimerkiksi asuntolainoja, vaan niiden olisi lainattava se keskuspankista tai määräaikaistallettajilta. Pankit toimisivat ainoastaan rahan välittäjinä, kuten moni kuvittelee nykyäänkin pankkien toimivan."

Ja

Amos:

"Pidemmällä aikavälillä inflaatiotavoite sanelisi sen, paljonko rahaa voitaisiin kansalaisille luoda vastaisuudessa -> esim. jos inflaatio on alle 2%, lisää rahaa, jos yli sen, vähemmän rahaa. Riskinä olisivat toki poliitikot jotka lupaisivat aina lisää, mutta tämän voisi systeemin perustamissopimuksessa yksiselitteisesti kieltää."

Voima-lehti:

"Luotavan rahan määrää on raportissa arvioitu siten, että rahaa tehtäisiin talouskasvun ja inflaation tarpeisiin, jotka molemmat olisivat noin kaksi prosenttia vuodessa."

 

Kuitenkin, islantilaiset saattavat tehdä tehdä yhden fataalin virheen:

Voima-lehti:

"Koska rahanluonti ei enää edellyttäisi velanottoa, keskuspankki voisi laittaa rahan kiertoon julkisina menoina ja investointeina."

Vaikka julkisten investointien tekeminen painotuoreella rahalla on järkevää, julkissektorin kampaviinerien rahoittaminen samalla tavalla johtaa pitkällä aikavälillä katastrofiin.

Jos Islanti päättää tehdä rahareformin, on järkevämpää luoda uusi raha suoraan islantilaisille.

—-

Muuten olen sitä mieltä, että työmarkkinajärjestöt on tuhottava.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu