Lähetään ostelee…

Helsingin sanomat uutisoi tänään 22.10 "Asianajaja sai varoituksen ylilaskutuksesta, lasku kolmanneksen liian iso" – kyseisessä tapauksessa lasku vesivahinkoon liittyvästä vahingonkorvausasiassa oli 60 000, kun asianajajaliiton näkemys kohtuullisesta palkkiosta oli 40 000.

Leipätyössäni vastuisiini on kuulunut erilaisten palveluiden (mm. markkinointi, ohjelmistokehitys) ostaminen, ja tuo 50% ylitys ei ollut mielestäni kummoinen (mahdollisesti kuitenkin laiton, riippuen vähän siitä mitä sopimuksessa luki), sillä parhaimmillaan olen nähnyt eräässä kilpailutuksessa kymmenkertaisen tarjouksen halvimpaan nähden.

Pääosin ero johtuu siitä, että yritys joka ei koskaan ole tehnyt jotakin tiettyä asiaa, joutuu tekemään sen ensimmäisen kerran eteen moninkertaisesti työtä, sekä lisäämään riskipreemion päälle, kun taas jollekin yritykselle kyseisen asian tekeminen on arkipäivää – eli kyseinen palvelu on tuotteistettu.

Lähes poikkeuksetta kannattaa ostaa sieltä mistä halvimmalla saa, koska siellä on asia parhaiten hanskassa, olettaen että referenssit ovat kunnossa, tarjoukset vertailukelpoisia ja sopimustekstit saadaan kirjattua niin, että tekemättä jäämisen vastuut ovat toimittajalla, ja mieluiten kiinteähintaista laskua ei makseta ennen kuin homma on paketissa.

Tämä siksi, että konsultointipalveluissa työtunnin keston käsite voi olla hähmyinen – tuntikirjanpito on usein käytännössä toimittajan moraaliin perustuvaa, ja toisaalta toimittajan intressissä on myydä sinulle enemmän tunteja kuin tarvitset. (Liitteenä oleva kuva)

Tuntihinnat eivät yleensä merkittävästi tarjouksissa eroa (ammattilaispalveluissa sadan euron molemmin puolin), ja toisaalta referenssien ollessa kunnossa on melko varmaa että tekijät ovat ammattilaisia.

Ostajan on myös hyvä tietää mahdollisimman monta potentiaalista toimittajaa, ja valita niistä kourallisen sopivimpia, jolle lähettää tarjouspyynnön riittävällä vastausajalla.

Yksityishenkilöiden elämän helpottamiseksi (esim. rakennusurakat) onkin luotu erilaisia kilpailutusportaaleja, joissa voi oppia muiden tekemistä tarjouspyynnöistä, ja toisaalta portaali huolehtii siitä että tarjouspyyntö menee riittävän laajalle jakelulle – vastaavat palvelut lyövät pikkuhiljaa läpi myös yrityspuolella, mutta googlettamalla en ainakaan vielä löytänyt "kilpailutajuristi.fi" palvelua, eli siitä aikaansaavalle kaverille markkinapaikka, ja pian vesivahingoistakin voi riidellä käytännössä listahinnalla.

Toisaalta, jos etsit apua digimarkkinointipalveluiden kilpailuttamisessa, niin voin auttaa, sopuhintaan tonnin per tarjouspyyntö.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu