Maailman tilaa kuvaava trendi on laskeva

Palasin hiljattain mielessäni vuoteen 2005, jolloin olin vaihdossa Hong Kongissa. Nuorena miehenä tulevaisuus näytti valoisalta, ja päähuolena maailmalla oli ilmastonmuutos. Itse en aiheesta stressannut, ajatuksella että jos asiat menevät tämän suhteen riittävän huonoksi, ihmiskunta kykenee varmaan tekemään tarvittavat toimenpiteet tarvittaessa.

Nyt vuonna 2015 koen, että vuonna 2005 trendi oli kuitenkin ylöspäin, kun se viimeiset noin 7 vuotta on ollut alaspäin. Trendillä tarkoitan sitä, että menevätkö maailman asiat yleisellä tasolla parempaan vai huonompaan suuntaan. Laskeva trendi on siitä ikävä, että kun viivoittimella extrapoloi trendiä riittävän pitkälle, niin jossain vaiheessa edessä on heinäsirkat, kulkutaudit, ja kaikkein huolestuttavimpana, sota.

Trendi pitäisi saada siis käännettyä, mutta tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty , sillä maailmanhistoriassa trendin on yleensä kääntänyt juuri sodat – maailmansotien jälkeisen nousut johtuivat pitkälti siitä, että puolet maailman tuotantokapasiteetista oli päreinä, ja pommitetuissa kaupungeissakin riitti jälleenrakennettavaa.

Asioiden rikkominen vain jotta ne voidaan korjata on tietysti typerää, vaikka tämän jotenkin kykenisi tekemään ilman ihmishenkien menettämistä sodassa (joka tapauksessa vajaan tuotantokapasiteetin takia porukkaa kuolisi kuin kärpäsiä) – siispä ratkaisukeino olisi hyvä löytää jostain muualta.

Tarvitaan siis joku riittävän merkittävä tapahtuma, joka yhdistäisi maailman. Watchmen-elokuvassa tämä löytyi yhteisestä vihollisesta, mutta vasta muutamien kuolonuhrien jälkeen. 

Ainoa ehdotukseni yhteiseksi viholliseksi on maailman rahoitusjärjestelmä, jonka soisi antaa mennä nurin sen sijaan että sitä tekoelvytetään. Tämä siksi, että potilas on jo letkuissa, eikä parantavaa ihmelääkettä ole luvassa. Käytännössä armonisku tapahtuisi esim. Yhdysvaltain kongressin päätöksellä olla kasvattamatta velkakattoa, tai EU:n päätöksellä antaa Kreikan mennä konkurssiin.

Ja miksikö uskon tähän ratkaisuun? Koska se on jo toteutettu Islannissa (huomatkaa vuosi 2012), ja huomioitu hiljattain myös suomalaisessa mediassa.

Ja maassa pyhkii hyvin.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu