Posti ja evoluutioteoria

Postissa lakkoillaan, ja Suomea ollaan taas sulkemassa (HS 25.11.2015). Darwinin on virheellisesti väitetty aikoinaan sanoneen:

“It is not the strongest species that survive, nor the most intelligent, but the ones most responsive to change.”

Evoluutioteorian yhtäläisyyksistä elinkeinoelämään on kirjoitettu ennenkin, joten en lähde väittämään että ahaa-elämys on omani, vaan haluan tässä kirjoituksessa nostaa asian tärkeyden pöydälle.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut täällä vääjäämättömistä muutoksista, ja postin väheneminen kuuluu tähän kategoriaan – Postilla on siis evoluutioteorian valossa kaksi vaihtoehtoa: joko kyetä toimimaan tavaroiden toimittamisessa paremmin (asiakkaiden tyytyväisyydellä mitattuna) kuin kilpailijansa, eli esim. DHL, tai menehtyä.

Koska Postin asiakaskeskeisyydestä tai liiketoimintaosaamisesta ei ole kovin vahvoja merkkejä, sen kohtalo on luultavasti kuolla pois. Tämä on aivan normaalia yritystoiminnassa, ja en jää suremaan, mutta Suomessa ongelma syntyy siitä, että kuolonkorinoissaan firmat aiheuttavat suurta yhteiskunnallista haittaa, esim. nyt lakon laajentuessa AKT:n toimintaan.

Mielestäni olisi tärkeää, että maamme poliitikot ja virkamiehet ymmärtäisivät Darwinin sanoman, ja lopettaisivat räpiköimisen – Suomesta on tehtävä maa jonka työmarkkinat ja elinkeinoelämä on "most responsive to change". Tämän ajattelun pitäisi korvata Reaganin tutuksi tekemä ajattelumalli:

"Government's view of the economy could be summed up in a few short phrases: If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it."

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että uusien yritysten perustaminen ja niihin työllistäminen on mahdollisimman riskitöntä – nykyään sekä virkamiesten että poliitikkojen ajatusmaailma tuntuu olevan päinvastainen. Tämän lisäksi on olennaisen tärkeää, että kuolevien yritysten annetaan kuolla pois, eli niitä ei elvytetä erilaisilla yritystuilla.

Vastaavia ajatuksia on esitetty myös erään eläinlajin osalta – jos kykenemme rationaalisesti hyväksymään sen, että maailma muuttui sellaiseksi ettei jokin (söpö) eläinlaji enää pärjää, meidän pitäisi kyetä samaan myös elinkeinoelämän osalta – varsinkin kun konkurssiin menneiden yritysten työntekijät eivät kuole, vaan siirtyvät vain toisiin yrityksiin töihin. Näin siis dynaamisessa taloudessa, jollainen Suomi ei nykymuodossaan ole.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu