Säätiölaki muuttuu huomenna, asunnot vaihtavat omistajaa

VVO:n verovapaat osingot saivat hiljattain palstatilaa (18.11.2015) palstatilaa, ja tänään (30.11.2015) VVO ilmoitti myyvänsä noin kaksi kolmasosaa ARA-asunnoistaan Y-säätiölle.

Vanhat asukkaat eivät joudu onneksi muuttamaan, vaikka Y-Säätiön olemassaolon tarkoitus on tarjoata kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ihmisille, joiden on vaikea löytää asuntoa.

Viittasin edellisessä kirjoituksessani yhdistyslakiin, mutta vilkaistaan tällä kertaa uuteen säätiölakiin – joka korvaa vanhan lain (vuodelta 1930) alkaen huomenna.

Vanhassa laissa näin:

"Säätiö älköön harjoittako muuta liiketoimintaa kuin sellaista, joka on sen säännöissä mainittu ja joka välittömästi edistää säätiön tarkoituksen toteuttamista."

Uudessa näin:

"Säätiö voi harjoittaa vain toimintamuotoihinsa välittömästi liittyvää liiketoimintaa sekä säännöissä määrättyä muuta liiketoimintaa toimintamuotojensa rahoittamiseksi. Säännöissä voi rajoittaa oikeutta myös toimintamuotoihin liittyvän liiketoiminnan harjoittamiseen.

Säätiö voi yhtiöittää liiketoimintansa, jollei sitä rajoiteta säännöissä."

Toisin sanottuna, vastaisuudessa on laillista jos Y-Säätiö vuokraa valtaosan asunnoistaan vapailla markkinoilla, kunhan pari hassua asuntoa vuokrataan säätiön tarkoituksen mukaiselle ryhmälle.

Näinhän aikaisemminkin on toki toimittu, joskin lain vastaisesti.

Viralliset perustelut uuden lain puolesta löytyvät täältä, mutta henkilökohtainen mielipiteeni on se, että lakia muutettiin jotta yhteiskunnassamme olevaa merkittävän kokoista "isännätöntä" omaisuusmassaa voidaan kasvattaa laillisesti. Tämä ei automaattisesti olisi huono asia, mutta maan tapa pitää kyllä huolen että säätiöden parhaissa asunnoissa asuvat kohtuuhinnalla jotkut muut kuin ne joiden on vaikea löytää asuntoa.

Ja Y-Säätiö on tosiaan vain yksi esimerkki, uusi laki parantaa myös poliittisten säätiöiden mahdollisuuksia kasvattaa omaisuuttaan.

Jos lakimuutoksessa jotain positiivista halutaan nähdä, sen pitäisi heikentää mahdollisuuksia Bensowin säätiön kaltaiseen kähmintään.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu