Vielä kerran rahasta

Kirjoitukseni Helsingin Sanomien mielipidepalstalle, jota HS ei julkaissut, siksipä tänne.

Pääkirjoitus "Rahan luominen kielletty" (HS 4.1.2016) esittää, että Sveitsissä ehdotettu kansanäänestys rahanluontioikeuden poistamisesta liikepankeilta kuristaisi kotitalouksien ja yritysten rahoitusta, ja on siksi hullu idea.

Nykyisellään pankkijärjestelmä toimii kuten panttilainaamot, sillä erotuksella, että pankin kassassa ei ole rahaa, vaan pankki luo rahat tyhjästä panttia vastaan panttaajan tilille.

Talouden nykytilassa on täysin perusteltua keskustella siitä, onko nykyjärjestelmä hyvä vai ei, ja kotitalouksien sekä yritysten rahoitus voidaan ratkaista tavalla tai toisella vaikka systeemiä muutettaisiin, kyse on vain ihmisten välisistä sopimuksista, ei salatieteestä.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu