Ravintosuosituksia pitäisi muuttaa

HS uutisoi tänään (13.1.2015) Liikaa kovia rasvoja ja suolaa – THL: Juuri kukaan ei syö ravintosuositusten mukaan, ja samaan aikaan suomalaiset lihovat (kts. kuvaliite).

Tästä voisi insinöörinlogiikalla todeta, olisiko suosituksissa silloin jotain vikaa? Olen aikaisemminkin kirjoittanut tästä aiheesta: Verensokeri tappaa yhä useampia

Asiaa selventääkseni jaan omakohtaisen kokemukseni aiheesta. Täytettyäni 25 vuotta alkoi vartalolle huomaamattani kertymään ekstraa, ja vaikka isäni asiasta aiheellisesti pariin otteeseen huomautti, niin tajusin vasta parin vuoden päästä että verenpaine huiteli epäterveellisissä lukemissa (100/150) ja noin 8 kilosta vararavintoa olisi syytä päästä eroon.

Tuumasta toimeen, hiilihydraatit liki nolliin ja liikuntaa pari kertaa viikkoon. Kolmisen kuukautta kärvistelyä ja kilot hävisivät, mutta jojolaihduttamisen sijaan paino on ollut suhteellisen helppo pitää oikeassa paikassa yksinkertaisella keinolla, nimittäin minimoimalla hiilihydraattien määrän, koska juuri ne lisäävät näläntunnetta verensokerin vaihteluiden kautta (kts. aikaisempi linkki). Veriarvot ovat myös pysyneet normaaleina.

Hiilihydraatit voi helposti minimoida jättämällä pois päivittäisestä ruokavaliosta limut, mehut, perunan, pastan, riisin, murot, myslit sekä leivän. Tällä ruokavaliolla elämästä voi kuitenkin nauttia ihan normaalisti, eli esim. ravintolassa tai muissa poikkeustapauksissa syödä mitä huvittaa, ja jälkiruokaa tai herkkuja kun siltä tuntuu (niin kauan kuin niistä ei muodostu päivittäistä ruokavaliota).

Jos THL haluaa että suomalaisten terveys kohenee ja että suosituksia noudatetaan, yleiset suositukset kannattaa muuttaa sellaiseksi, että niiden noudattaminen ei vaadi gurun itsekuria, ja tehdä vaikka erillinen suositus terveysguruille.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu