Asuntoja ilmaiseksi

Vuosi alkaa leppoisasti kun lehdestä voi lukea tälläisiä otsikoita, kuten Juhana Brotheruksen Suomen kannattaisi ottaa lainaa viideksi vuodeksi ja haudata rahat maahan (TS 19.1.2015) ja Pankkiveteraani (William White) varoittaa maailmaa uhkaavasta eeppisestä velkakatastrofista – "Jo sumerilaisten aikaan…" (TE 20.1.2015).

Rahan kaivaminen maahan ei ole ok, sillä mistään ei taida löytyä niin syvää kuoppaa ettei joku poliitikko niitä sieltä kaivaisi budjetin tilkkeiksi, mutta muuten Brotherus on oikeassa: Suomi kaipaa investointeja, ja esim. asuntoja kannattaisi velaksi nyt rakentaa sinne missä niistä on pulaa.

Erityisen järkeväksi velaksi investoiminen tulee, sillä Whiten mukaan ollaan pian tilanteessa jossa velat jäävät joka tapauksessa maksamatta – tästä olen samaa mieltä, ja aiheesta olen myös aikaisemmin kirjoittanut: "On päivänselvää että yksikään velkaantunut länsimaa ei voi selviytyä veloistaan kuin rahaa painamalla tai konkurssin kautta."

Tässä on kuitenkin oltava tarkkana, vaikka velaksi investoiminen olisi nyt järkevää, niin velaksi kuluttaminen ei ole, sillä se vain hidastaa työn tuottavuuden kasvua. Tästä syytä lainaa pitää ottaa vain investointehin, ei ylisuuren julkissektorimme rahoittamiseksi.

Korkojen noususta en olisi huolissani, keskuspankit eivät tule sallimaan merkittäviä koronnousuja, koska se vetäisi koko pajatson nurin – Yhdysvaltain keskuspankin 0,25% nosto viime vuoden lopulla aiheutti markkinoille sen verran paniikkia, että rohkeutta seuraavaan nostoon tuskin löytyy.

Jos korkojen kuitenkin annetaan nousta, niin edessä on pian maailmanhistorian suurin reaaliomaisuuden siirto velallisilta velkojille, jota minkään maan kansa tuskin purematta nielee – itsekin saattaisin solidaarisuudesta talikkoon tarttua, vaikka velkaa minulla ei olekaan.

Eli Saulille Davosiin terveisiä, koittakaapahan löytää ratkaisu, joka ei ole kansalaisilta pois, vaikkapa tämä.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu