Miten säätiö- ja yhdistyslakeja pitäisi uudistaa?

Aamuteet olivat mennä väärään kurkkuun lukiessani Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen (HeSy) perseilystä (Creat.fi) – sisäpiiri kähmii minkä ehtii, työntekijät ja eläimet kärsivät. Tapaus muistuttaa läheisesti Bensowin säätiön väärinkäytöksiä.

Pahinta tässä on se, että Suomen lainsäädännössä ei ole todellisia keinoja puuttua tilanteeseen, valvontavastuuta ei viranomaisilla ole, ja lopulta vasta mediahuomio korjaa asioita, jos korjaa. Kukaan ei tiedä montako vastaavaa, mutta vielä tuntematonta yhdistystä ja säätiötä Suomessa on, mutta on ilmeistä, että nämä ovat vain jäävuoren huippu.

Samaan aikaan maassa on kuitenkin erilaista hyödyllistä kansalaistoimintaa erilaisten yhdistysten muodossa, ja mahdollisesti säätiöitäkin jotka todella toteuttavat vain ja ainoastaan niiden alkuperäistä tarkoitusta. Miten lainsäädäntöä pitäisi uudistaa, jotta väärinkäytöksistä päästäisiin, mutta ilman että lapsi ei menisi pesuveden mukana?

Oma ehdotukseni on, että yhdistyksille asetetaan varallisuuden maksimisumma, esim. 100 000 euroa, jonka ylitettyä niistä on tehtävä osakeyhtiöitä. Osakeyhtiö olisi oikea yhtiömuoto myös HeSy:lle, sillä sen tarkoitus on selvästi vaurastuttaa sisäpiiriään. Vertailun vuoksi suomen rikkaimpien yhdistyksien varallisuus Suomessa on miljardiluokkaa.

Mitä säätiöihin tulee, helpoin tapa ratkaista ongelma on kieltää niiltä varallisuuden kerääminen, ts. tilikaudella voittoa ei saa syntyä. Tämän lisäksi niihin pitäisi laajentaa osakeyhtiöiden kirjanpitosäännöt, sekä avata niiden kirjanpito verkkoon kaikkien nähtäväksi – julkisuus toivottavasti riittäisi pitämään huolen siitä, että rahat käytetään säätiön tarkoituksen mukaisesti. Vertailun vuoksi, rikkaimpien säätiöiden omaisuus on satoja miljoonia (esim. Nuorisosäätiö), ja tuskin on sattumaa että säätiöt ovat työkalu puolueiden varalllisuuden kerryttämisessä.

 

Nämä ovat omat ehdotukseni. Onko asia sinusta edes ongelmallinen, ja jos, niin mitä itse ehdottaisit ratkaisuksi?

Disclaimer:

Haluan tehdä lukijoille selväksi, että minulla ei ole juridista koulutusta, joten en osaa ottaa kantaa ehdotuksieni laillisuuteen esim. perustuslain näkökulmasta, vaan tämän kirjoituksen tarkoitus on toimia keskustelunavaajana.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu