Kaavoitusvastuun voisi siirtää museovirastolle?

Museovirasto haluaa suojella Helsingin Vartiosaaren rakennus­perintölailla (HS 27.1.2015) samaan aikaan kun pääkaupunkiseudulle tarvitaan satojatuhansia uusia asuntoja (25.1.2015).

Suomen ongelmat tiivistettynä kahteen artikkeliin – liikaa tahoja jotka voivat sanoa ei, eikä lainkaan tahoja jotka voivat sanoa kyllä – tätä kutsutaan vetokratiaksi.

Tämän nimenomaisen kaavoitusongelman ratkaisu on triviaali – siirretään kaavoitusvastuu museovirastolle, annetaan heidän päättää minne puolelle kaupunkia tarvittavat asunnot kaavoitetaan, sekä sidotaan kyseisen kioskin rahoitus sataprosenttisesti kaavoitettujen asuntojen määrään samalla asettaen tavoite riittävän korkeaksi.

Suuremmassa mittakaavassa vetokratian purkamiseen tarvitaan kolmikannan romahtaminen, sekä Suomen poliittisen kentän muuttuminen sellaiseksi, että päätöksiä ei ohjaa enää puoluekirja vaan järki.

Kolmikanta murtuisi helpoiten sillä, että EK päättäisi yksipuolisesti lakkauttaa itsensä, jolloin AY-liike jäisi ilman neuvottelukumppania.

Mitä poliittisen kentän muutokseen tulee, niin tämä on meillä työn alla. (4907/5000 kannattajakorttia kasassa)

PS. Olen asunut nuoruuteni Itä-Helsingissä, ja Vartiosaarta on tullut nähtyä vain ja ainoastaan Marjaniemen rannalta käsin, sillä ei sinne millään päässyt. Museoviraston perustelu rakentamattomuuteen lienee keskustasta tuttu "Mereltä päin katsottuna silhuetti ei näyttäisi enää samalta kuin 50-luvun postikorteissa."

Toisaalta, jos Museovirasto epäonnistuu tehtävässään, niin kaippa Ympäristöministeriö voi suojella saaren vaikka luontoarvojen takia (kts. kuva).

 

EDIT 15.3.2017. 

Olen sittemmin pohtinut asiaa enemmän, ja Vartiosaaren rakentaminen ei ole välttämätöntä, jos Helsinkiä rakennetaan entistä korkeammalle ja tiiviimmin. Tälläkin hetkellä pääkaupunkiseudulla on miljoona neliötä tyhjää toimistotilaa, josta merkittävän osan voisi muuttaa asuntokäyttöön – esteenä ovat vain virkamiehet, jotka vastustavat tätä.

Vaikka Vartiosaarta ei rakennettaisin, kevyen liikenteen silta sinne pitäisi ainakin vetää, nyt se on aivan liian pienen piirin harrastupaikka.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu