Niukkuuden myyminen on parasta bisnestä

Lähiaikoina on mediassa ollut esillä neljä aihetta, joilla ei välttämättä äkkiseltään tuntuisi olevan mitään yhteyttä:

Kallis asuminen on talouskasvun este (HS 6.2.2016)

Yle: Rajuista hinnankorotuksista kertonut Caruna maksoi veroja vain 1,6 prosenttia (Yle 31.1.2016)

Bussifirmat voivat saada jättisakot epäillystä kartellista (HS 26.1.2016)

Kansanedustaja selvitti: Apteekkien vapauttaminen kilpailulle toisi lähes 100 miljoonan säästöt (HS 11.12.2016)

Perimmiltään kaikissa on kuitenkin samasta asiasta – joku on päässyt myymään niukkuutta.

Taloustieteessä tälle on olemassa termit monopoli ja kartelli, joista ensimmäinen tarkoittaa sitä, että joku on päässyt ainoaksi toimijaksi jonkin hyödykkeen tai palvelun osalta, ja jälkimmäinen sitä, että toimijat keskenään sopivat hinnoista tai muusta kilpailun rajoittamisesta.

Selvyyden vuoksi, asuntorakentamisessa monopoli löytyy kaavoituksessa, ja mahdollisesti kartelli rakentamisesta. Sähkönsiirto on ns. luonnollinen monopoli, eli toista sähköverkkoa ei viereen kannata rakentaa. Bussifirmojen tapauksessa kyse on kartellista, ja apteekkibisneksessä monopolista, sillä apteekkilupien määrää säädellään.

Niukkuuden myyminen on äärimmäisen tuottoisaa, esim. VVO:n (HS 6.2.2016) ja Carunan (TE 31.1.2016) miljoonat ovat tätä perua, ja maksajan roolissa olet aina sinä. (HS 27.1.2016)

Jos näiden suuryhtiöiden miljoonatuotot tuntuvat kaukaisilta, sopii katsoa apteekkarien tuloja (IL 2.11.2016) – taulukkoa katsoessa moni proviisori varmasti mielellään perustaisi viereen apteekin, mutta sepäs ei ole lupajärjestelmän takia mahdollista. Toisaalta, itsekin olisin valmis gryndaamaan Helsinkiin opiskelija-asuntoja, jos se vaan olisi mahdollista.

Kilpailun rajoittamisella on kaksi haitallista seurausta, kansalaisilta kupattu ylihinta on pois kulutuksesta, ja sitä kautta työllisyydestä. Toinen, mahdollisesti jopa vakavampi seuraus on se, että suomalaiset yritykset eivät opi kilpailemaan, jolloin ne eivät pärjää ulkomailla. Tästä syystä tässä maassa ei synny uutta Ikeaa tai Uberia

Kuluttaja- ja kilpailuviraston rahkeet riittävät puuttumaan vain itsestäänselviin tapauksiin, jos kilpailuvihamielisyydestä tässä maassa halutaan todella luopua, maa tarvitsee kilpailuministerin – ja niin kauan kuin kilpailuvihamielisyydestä ei luovuta, ei tällä maalla ole tulevaisuutta kansainvälisessä kilpailussa.

Jos tämä kirjoitus jollain tavalla soitti kelloja, niin ensi  vaaleissa sinulla on vaihtoehto. Toisin kuin artikkeli antaa osittain ymmärtää, emme ole Kokoomuksen nuoriso-osasto, vaan kaikista edustapuolueista irrallinen puolue, joka ymmärtää mitkä asiat tässä maassa olisi tarpeen korjata.

Olemme myös ainoa puolue, jolla ei niiden korjaamisessa ole mitään hävittävää.

Muita kartelleja:

Asvalttikartelli (28.11.2015)

Metsäkartelli (2.1.2015)

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu