Yritykset eivät sosiaaliturvaa tarvitse, yrittäjät kylläkin

Yrittäjille tarjolla tukea tänä vuonna jopa 700 miljoonaa – "Harva tietää täyttävänsä kriteerit" (yrittajat.fi 3.2.2016) osoittaa taas kerran että tästä maasta ei raha ole loppu. Käytännössä tukea voi hakea maaseudulla toimiva yritys, ja sitä voi hakea esim. yrityksen perustamiseen liittyviin kuluihin maksimissaan 35 000 euroa, tai investointitukea 20-40% kustannuksista.

Jos oikein tulkitsen, niin tuo 700 miljoonaa tulee normaalin vuosittaisen miljardin päälle. (HS 23.11.2014), eli tänä vuonna "saattohoitoa" on luvassa tavallistakin enemmän:

"Tutkimusjohtaja Mika Maliranta Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta sanoo, että yritystukien takana on yleensä ajatus työpaikkojen pelastamisesta. Mutta…

Työpaikkojen pelastaminen epäonnistuu aika usein. Tuetaan ja tuetaan ja loppujen lopuksi autettu yritys kuitenkin katoaa. Oikeastaan viivästytettiin vain sitä mikä oli tapahtuva joka tapauksessa, Maliranta sanoo."

Tuossa 700 miljoonan mällissä on toki kyse myös kepulaisesta aluepolitikoinnista, mutta kokonaisuudessa on kyse joko tulonsiirrosta kuoleville yrityksille, tai tulonsiirrosta kannattaville yrityksille, joista ei kummassakaan tapauksessa ole mitään kansantaloudellista hyötyä.

Yrittäjänä olen sitä mieltä, että kaikki yritystuet voidaan aivan hyvin lopettaa, sillä itsekin mieluummin keskittyisin mieluummin ydinliiketoimintaan kuin selvittelemään mitä erilaisia tukia voisin ehkä hakea.

Toisaalta, yrittäjiä mahtuisi tähän maahan enemmänkin, ja se onnistuisi parhaiten sallimalla yrittäminen ansiosidonnaisella, tai tuomalla yrittäjät yleisen sosiaaliturvan piiriin. Monen työttömän kohdalla osakeyhtiön perustaminen tai toiminimen luominen on nykyisellään omaan polveen (mahdollisesti jopa solisluuhun) ampumista, ja uuden lainmuutoksen myötä vieläkin vaarallisempaa. (10.12.2015)

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu