500 euron seteleistä luovutaan – entä sitten?

EKP esittää 500 euron seteleistä luopumista (TE 11.2.2016), ja sinänsä perustelu siitä, että niitä tarvitsevat vain rikolliset, on ihan järkevä. Tai olisi, jos tätä tosiasiaa ei olisi tiedetty jo kymmenen vuotta – eli kysymys kuuluu, että miksi juuri nyt?

Rikollisten puuhastelua merkittävämpi syy on tilanne, jossa keskuspankit ovat nyt – tahtotila olisi laskea korkoa enemmän pakkasen puolelle, jotta inflaatio lähtisi käyntiin, mutta jos se tehdään liian nopeasti, tai liian alas, alkaa raha pian liikkumaan patjoihin. Tämä johtaa pian siihen, että seteleitä ei ole riittävästi, joka aiheuttaisi kaaoksen talletuspaon muodossa. (Englanninkielinen termi Bank Run on tosin kuvaavampi).

Ratkaisu tähän on toki ilmeinen – luopumalla käteisestä sitä ei saa enää patjoihin (ainakaan setelien muodossa, ja harkkojen päällä on ikävä nukkua), jolloin korkotasolla ei ole enää alarajaa. Ehdotuksia tähän suuntaan on kuultu jo ainakin Norjasta, Yhdysvalloista ja Saksasta.

500 euron setelistä luopuminen on Euroopan laajuinen ensimmäinen askel käteisestä luopumiseen, ja luultavasti tulemme näkemään lähivuosina myös kaupungin tai jonkin maakunnan laajuisia hankkeita luopua täysin käteisestä jossain päin Eurooppaa.

Ja rehellisiä ollaan, niin käteisestä luopuminen on mielestäni ihan järkevää (itsekään en sitä käytännössä lainkaan käytä), mutta korkojen vetäminen ronskisti negatiiviseksi suoraan sanottuna arveluttaa – varsinkin kun inflaation aikaansaamiseksi on muitakin keinoja.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu