26.1.2001/56 kumottakoon, ja EK lakkauttakoon itsensä

Päivän uutisointi on huolestuttavaa luettavaa: Sipilä: Suunnitelmaa B ei ole – pakkolakeja ei ehditä valmistella (Yle 5.3.2016):

"Suunnitelmaa B ei tällä hetkellä ole, Sipilä sanoi. Siitä, mitä muut keinot mahdollisesti olisivat, ei Sipilällä ollut käsitystä."

Onneksi emme ole vielä vaalikauden puolivälissä, koska muuten hyväksihavaittu keino olisi tehdä Stubbit ja odottaa vaaleihin (Suomenmaa 13.10.2014).

Sipilä vetoaa siihen että pakkolakien valmistelu on aikaavievää, mutta on tärkeä tiedostaa, että työkalupakissa on huomattavasti nopeampi konsti: Lain työehtosopimuksen yleissitovuuden vahvistamisesta kumoaminen on Suomen työllisyystilanteen parantamiseksi parempi keino kuin mietityt pakkolait, eikä sitä tarvitse valmistella napin painamista enempää.

Jos Sipilällä ei jostain syystä rohkeus tähän riitä, EK voi avata pelin myös yksipuolisesti lakkauttamalla itsensä (kuten Ruotsin EK aikanaan teki, erittäin hyvällä lopputuloksella).

Oikeastaan asia on Suomen kannalta niin tärkeä, että parempi tehdä molemmat, ja heti.

Juha Sipilä, jos sinulla ei kantti kestä tehdä mitä pitää, niin lienee parempi että kävelet presidentin pakeille ja luovutat ohjakset uusien vaalien kautta demareille, he sentään tuntuvat saavan jotain aikaiseksi liittojen kanssa. Toisaalta, kyllä liittojen valtaa vastaa voi myös taistella, esimerkiksi näin.

***

Muuten kirjoittaja on sitä mieltä, että lainsäätäjät keskittyvät aivan liikaa uusien lakien kirjoittamiseen kuin vanhojen kumoamiseen. Suomi toimisi paremmin, jos jokaista uutta lakia kohden pitäisi kaksi vanhaa kumota.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu