Oikeudenmukainen ratkaisu eläkekriisiin – rahastot sileäksi

Olen maksanut eläkemaksuja koko työssäoloaikani, 23 vuotiaaseen saakka maksut eivät edes kerryttäneet eläkettä, mutta siitä eteenpäin eläke on sentään karttunut. Ikäpyramidin (liitteenä) ollessa sen näköinen kuin se on, pidän kuitenkin epätodennäköisenä että pääsen eläkesäästöistäni ikinä nauttimaan. Tästä näkökulmasta käynnissä oleva eläkekeskustelu on aika raadollista – 33 vuotiaan näkökulmasta on aika sama syövätkö eläkerahastot tyhjäksi nykyiset eläkeläiset, seuraavat vai sitä seuraavat.

On siis vain ajan kysymys milloin rahastoja ruvetaan purkamaan, jolloin on paikallaan ruveta miettimään miten niitä kannattaa purkaa kun se päivä koittaa.

Koska rahastojen nakertaminen hiljalleen on nykyisten eläkeläisten suosimista tulevien eläkeläisten kustannuksella, ehdotan että oikeudenmukaisuuden nimissä rahastot vedetään kertalaakista sileäksi, ja jokaiselle suomalaiselle vauvasta vaariin maksetaan eläkerahastoista sen verran kuin he ovat sinne työllään kerryttäneet (luokkaa neljännes maksetuista eläkemaksuista), korkojen kera tai ilman, riippuen siitä halutaanko jonkinlainen solidaarisuusvero eniten eläkkeitä kerryttäneille.

Samalla olisi hyvä siirtyä kaikkia kansalaisia tasavertaisesti kohtelevaan sosiaaliturvajärjestelmään, eli perustuloon, perustiliin, negatiiviseen tuloveroon tai vastaavaan – tällöin eläkejärjestelmästä voidaan luopua kokonaan. Kukin säästää sen verran eläkkeitä kuin säästää, jos ei säästä, niin nauttii eläkkeellä samasta sosiaaliturvasta kuin kuka tahansa muu.

Samalla myös keskustelu eläkeiästä loppuisi – kukin jää eläkkeelle kun siltä tuntuu.

Tällainen maailma on tietysti itsessään melko raadollinen, jolloin toinen vaihtoehto on olla kajoamatta eläkerahastoihin ja höylätä eläkkeitä aina sen verran kuin on tarpeen että korttitalo pysyy edelleen pystyssä. Kumpi tahansa vaihtoehto sopii minulle.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu