Sosiaalituet taulukkoon ja julki

Suomessa on melkoinen viidakko erilaisia tukia, joista osan maksaa Kela, ja osan Sosiaalivirasto. Suuresta osasta näitä ei moni suomalainen edes tiedä, joten osa niistä jää hakematta: Tukien alikäyttö on väärinkäyttöä yleisempää – ”Vanhukset eivät tiedä olevansa oikeutettuja rahaan” (MTV 1.3.2016)

Samaan esitetään epäilyjä, että jotkut saavat liikaa (LV 24.3.2016), ja monet tahot yrittävät arvioida mikä olisi oikea taso mahdolliselle perustulolle ja/tai perustilille. Monenlaisia lukuja on esitetty, Vihreiden 560 eurosta, Liberan 600 euron perustiliin ja "kaiken sisältävään" 1 350 euroon (TT 23.2.2016)

Kaikkiin näihin asioihin toisi valtavasti selvyyttä se, että Sosiaaliviraston ja Kelan järjestelmistä otettaisiin ulos kaikki maksetut tuet, sekä niihin vaikuttavat parametrit (elätettävien lasten määrä, verotettavat tulot, jne.), ja laitettaisiin nämä yhteen taulukkoon, josta hävitetään kaikki keinot tunnistaa ketä yksittäinen rivi koskee (esim. pyöristämällä verotettavat tulot tasalukuun, ja näyttämällä vain tukien kannalta olennainen tieto).

Tämä parantaisi ihmisten oikeusturvaa, sillä he näkisivat mitä kaikkia tukia on olemassa, mikä virasto niitä maksaa, ja kuinka paljon. Samalla loppuisi keskustelu siitä mikä on "oikea määrä" tukia, sillä tämä juontaa juurensa pitkälti epätietoisuudesta.

Avoimessa yhteiskunnassa tällaisten henkilöön kohdistamattomien tietojen julkaisun tarkoitus on parantaa yhteiskunnallisen keskustelun ja päätösten tasoa. Uskon vakaasti että perustulo ja/tai perustili olisi ylivertainen sosiaaliturvan muoto nykyiseen verrattuna, mutta en osaa sanoa mille tasolle se pitäisi asettaa, tämä taulukko auttaisi siinäkin.

Liitteenä esimerkki siitä miltä taulukko voisi näyttää, rivejä taulukossa olisi luokkaa pari miljoonaa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu