Vaihteet toimivat, nopeusmittari ei

Bengt Holmström: ”Kuin ajaisi autolla, josta vaihteet yhtäkkiä katoavat” (TE 1.4.2016) – näin kuvataan keskuspankkiirien tuntemuksia nykyisestä talouden tilasta. Kielikuva oli sinänsä onnekas, koska yöunien jälkeen heräsi ajatus, että entä jos vaihteissa ei olekaan vikaa, vaan vika on nopeusmittarissa.

Olennaisin lause Talouselämän artikkelissa on: "Ongelma on, ettei raha kierrä.", tästä johtuu sekä työttömyys, että kaikilla mittareilla näkyvä talouden aneemisuus. Erään selittävän syyn Holmström löytää:

"Päätyönsä ohessa ihmiset ovat alkaneet tehdä kaikenlaista itsepalvelubisnestä. Meistä kaikista on tulossa jokapaikanhöyliä." Tämä on totta, itsepalveluyhteiskunta vähentää tarvetta palveluille, ja sitä kautta lisää työttömyyttä. Erinomainen esimerkki jota Holmström käyttää on Ikean huonekalujen kokoaminen.

Toinen, mahdollisesti vielä merkittävämpi syy jota artikkelissa ei huomioida on immateriaalisen kulutuksen osuuden kasvu. Voin tähän esittää omat lukuni, ajallisesti suurin osa kulutuksestani tulee verkkopelien pelaamisesta, Netflixin katsomisesta ja musiikin kuuntelusta. Kulutan näihin yhteensä noin 20-30 euroa kuukaudessa.

On todennäköistä, että sekä minun että "keskimääräisen" kansalaisten kulutuksen kasvu tapahtuu tulevaisuudessa immateriaalisessa muodossa, joka ei tule näkymään työllisyydessä, eikä BKT:n kasvuna. Tämä johtuu siitä, että immateriaalituotteiden kopiointi ei työllistä, eikä maksa mitään.

Jos haluamme parantaa työllisyyttä, ja mittareissa näkyvää talouskasvua, meidän on kyettävä rikkomaan itsepalveluyhteiskuntaa siellä missä mahdollista, eli siirtymään (takaisin) palveluyhteiskuntaan niin paljon kuin mahdollista.

Tämä vaatii käytännössä verokiilan vetämisen lähes nollaa, ja maksimaalisen dynaamiset työmarkkinat. Immateriaalituotannosta voimme toki vetää Suomelle omat siivumme, kuten esim. Supercell on tehnyt, mutta se ei tule ikinä työllistämään merkittävästi.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu