Miten rangaista veronkierrosta – tervaa ja höyheniä?

Maailman suurin tietovuoto (Yle 4.4.2016) nostattaa verenpainetta ympäri maailmaa – Islantilaiset vaativat pääministerin eroa, ja itsekin laitoin Finlexiin hakusanaksi terva (liitteenä), kumpikaan osuma ei ollut sitä mitä etsin.

Rangaistusta miettiessä sortuu kovin herkästi lynkkausmielialaan, mutta länsimaisen oikeusvaltion periaatteita ei pidä unohtaa herkkänäkään hetkenä, tai olemme pian tilanteessa jossa talikot loppuvat K-Raudasta, eikä kellään ole enää kivaa.

Siispä lakikirja käteen, mikä rangaistus olisi tässä tilanteessa paras mahdollinen? Eräs ratkaisu löytyy Suomen rikoslain 10 luvusta, neljännestä pykälästä (liitteenä). Veroparatiisiyhtiöt voidaan käsittää rikoksentekovälineinä, eli kaikki niiden omaisuus voidaan jäädyttää, ja hakea tuomioistuimen päätös niiden takavarikoimisesta – jos joku haluaa lähteä oikeuteen omaisuuttaan puolustamaan, se toki sallitaan.

Sillä, että siirretäänkö rikoksentekovälineet Panaman vai Suomen valtiolle, ei ole niin suurta väliä, sillä tärkeintä on lähettää viesti: "Veronkierto on rikos."

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu