100 000 työpaikkaa – jos huomenna ei sada

Mikään ei ole helpompaa kuin talouden ennustaminen, palkka kilahtaa tilille siitä, että sanoo että maan talous kasvaa ensi vuonna 1-2%. Tätä vasten kommentti Työ- ja elinkeinoministeriö pitää yhä mahdollisena, että hallitus voi saavuttaa tavoitteensa 110 000 uudesta työpaikasta (YLE 10.4.2016) on mielenkiintoista luettavaa.

Jos maailmantalous kehittyy (tuurilla) suotuisasti, hallitus saavuttaa tavoitteensa, riippumatta siitä mitä se tekee, tai mikä yleisempää, tekemättä mitään. Vesitetty kilpailukykysopimus ei tule riittämään tuohon 100 000 työpaikkaan mitenkään, ja toisaalta, hallitus ei tunnu tarttuvan edes yritysten konkreettisiin lupauksiin palkata työvoimaa (US 28.3.2016).

Työllisyyden kasvattaminen maailmantalouden yleisen trendin vastaisesti ei ole lainkaan helppoa, sillä se vaatii todellisia muutoksia. Tähän saakka eräs maa maailmassa joka on tähän kyennyt on Islanti, jonka työllisyyskehitys on kuvaliitteenä.

Islannissa on noin 300 000 asukasta, eli melko pieni kokonaisuus, mutta jos moinen temppu onnistui siellä, niin voisiko se onnistua vastaavankokoisessa Suomalaisessa kaupungissa, esim. Oulussa (200 000 asukasta).

Kun nyt hallitus miettii mm. perustulokokeilua (HS 3.4.2016), niin samaan syssyyn voisi kokeilla alueellista itsehallintokokeilua – Oululaisille vapaat kädet tehdä ihan mitä haluavat. Erityisen mielenkiintoista olisi nähdä, voisiko työsopimusten yleissitovuudesta irtautuminen siivittää Oulun nousuun.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu