Pelaaminen kortin taakse, tai rahapelimonopoli purettava

Englanninkielinen sanonta "Eat a cake and have it." kuvastaa Suomen rahapelimonopolia hyvin: "Nykyisin rahapeleistä käytävää keskustelua leimaa organisoitu tekopyhyys: miljardeja euroja edunsaajille tulouttavien rahapeliyhteisöjen olemassaolon oikeutusta perustellaan rahapelihaittojen ehkäisyllä." (HS 11.4.2016)

Mitä verotusmuotoihin tulee, niin rahapelit ovat mahdollisesti moraalittomin verotuksen muoto, jota myös tyhmyysveroksi kutsutaan. (Quora, viitattu 11.4.2016) Moraalittomuus johtuu siitä, että se osuu pahiten ihmisiin, joilla ei ole varaa hävitä. Tämän lisäksi pelaaminen aiheuttaa riippuvuutta, ja sitä kautta sosiaalisia ongelmia.

Jos Suomessa todella haluttaisiin vähentää rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja, kaikki rahapelaaminen laitettaisiin kortin taakse (paikka tälläiselle automaateista jo löytyy), ja kortissa olisi ennalta asetetut maksimi, tai ainakin hälytysrajat. Tämän lisäksi kansalaiset voisivat katsoa verkosta paljonko he köyhtyvät. Pelien palautusprosentin ollessa noin 90% luokkaa, käyrä olisi sen verran karmivaa katsottavaa, että moni saattaisi luopua harhakuvitelmistaan että pelaamalla voi voittaa.

Jos monopoliyhtiö ei halua näin tehdä, sille ei ole oikeutusta, ja se pitäisi lopettaa. Tämän sijaan valtio myisi rahapelilisenssejä, kuten vapaammissa maissa. Myöskin hallinnointikulut vähenisivät, ja poliitikoille jäisi vähemmän kähmittävää. (MOT käsikirjoitus 2.5.2011)

***

PS. tuo viimeinen linkki on ihan lukemisen arvoinen, jos ei muuten, niin viihteenä.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu