Helsingin yliopiston taloustiede, ja sen paha kaksoisveli

Kun eilen sain STT:ltä tekstiviestin aiheesta Berner avaisi taksiliikenteen kokonaan kilpailulle (YLE 15.4.2016), mietin että nyt taitaa olla helvetti jäässä. Aika pian Puheenvuoro täyttyi asian tiimoilta pääosin vastustavista kannanotoista, eikä Petri Ollilan kirjoitus erityisesti tarttunut tutkaani, vaikka sen luinkin.

Vasta kun Verkkouutiset uutisoi kirjoituksesta otsikolla Taloustieteen professori: Vapaa kilpailu voi romahduttaa taksien palvelutason (VU 16.4.2016), luin Ollilan kirjoituksen tarkemmin, ja erityisesti hänen profiilinsa: "Olen professori, dosentti ja yliopistonlehtori Helsingin Yliopiston taloustieteen laitoksella. Alani on maa- ja elintarviketalouden markkinointi. Tutkin markkinoiden toimintaa."

Vaikka olen taloustiedettä aikaisemmin täällä kritisoinut, yleensä kyseisen tieteenalan ylilyönnit tapahtuvat kannattamalla liiallista säätelyn purkua, joten päinvastainen kanta oli yllättävä – aivan kuin taloustieteen professori ei ymmärtäisi markkinataloutta lainkaan.

Siirryin kyseisen laitoksen etusivulle, josta en löytänyt mitään kovasti arvostamani Adam Smithin suuntaista:

"Taloustieteen laitoksen tehtävänä on korkeatasoisella ja ajankohtaisella tutkimuksella ja siihen perustuvalla opetuksella edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä, maaseudun, maatalouden ja elintarvikeketjun menestystekijöitä sekä kuluttajien hyvinvointia."

Vasta tämän jälken sain ahaa-elämyksen, vaikka kioskin nimi on Taloustieteen laitos, sillä ei ole mitään tekemistä taloustieteen kanssa, sillä taloustiedettä opetetaan Helsingin yliopistolla eri laitoksella.

Vastaisuuden varalle, ehdottaisin että Helsingin yliopiston "Taloustieteen laitos" nimettäisiin osuvammin, vaikka Aluepolitiikan ja Maatalouden laitokseksi, näin kyseisen laitoksen edustajien kannanotot olisi helpompi laittaa oikeaan kontekstiin.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu