Keppi ei ole ratkaisu työttömyyteen

Tänään tuli hallitukselta sekä hyviä että huonoja ehdotuksia. Berner haluaa vapauttaa taksiliikennettä (Yle 18.4.2016) ja Lindström haluaa kepittää työttömiä (Yle 18.4.2016).

Ensimmäinen on pelkästään positiivista, mutta jälkimmäisessä mennään metsään ja lujaa:

"Työtön ei enää voisi kieltäytyä kokoaikatyöstä sen vuoksi, että työttömyysturva on suurempi kuin palkka ja työn vastaanottamisesta aiheutuvat kulut."

Tämä suunnitelma perustuu ajatukseen, että epämotivoituneet työntekijät tuottaisivat työnantajalle jotakin. Käytännössä näin ei ole, vaan he ovat ennen kaikkea kustannus. Heidät pitää kouluttaa ja joskus heitä pitää jopa vahtia, mutta halu oppia ja tuottaa lisäarvoa on vähäinen.

Tämän voinee allekirjoittaa jokainen, joka on joskus ollut epämotivoituneen työntekijän esimies. Toisaalta, TE-keskusten maine työnantajien keskuudessa ei ole hyvä muutenkaan, eli kyllä hyvät tekijät löytyvät lähes poikkeuksetta muuta kautta.

Tästä syystä perustilin ja/tai perustulon kaltainen sosiaaliturvauudistus on välttämätön – se tekee työn vastaanottamisen kannattavaksi nykyistä useammissa olosuhteissa, eli keppi muuttuu porkkanaksi, ja moni työntekijä motivoituneemmaksi. Jos tämä tarkoittaa sosiaaliturvan leikkaamista yläpäästä, niin mieluummin niin kuin että ihmisiä pakotetaan töihin.

Ja toisaalta, suomalaiset osaavat kyllä taistella keppiä vastaan, esim työhaastattelussa vakuuttamaan työnantajan siitä, ettei häntä kannata palkata (usein ihan aiheellisestikin, kts. liite), tai myymällä tai siirtämällä autonsa vaimonsa nimiin.

Jos hallituksen tarkoitus on vain toimittaa halpatyövoimaa yrityksille, niin se onnistunee parhaiten käyttämällä vankeja – heillä kun on usein niin tylsää, että pakkotyökin motivoi.

Toisaalta, seuraava luonnollinen askel hallituksen pakkotyöohjelmalle olisi pakottaa yritykset palkkaamaan työvoimaa.

AmosAhola

Olen 38-vuotias ohjelmistotuotannon diplomi-insinööri, jolla on takana 10 vuotta suomalaisessa teollisuuskonsernissa sekä parissa ohjelmistostartupissa. Viimeisten hallitusten kyvyttömyys vähentää työttömyyttä muuten kuin julkissektorille työllistämällä sai minut mukaan politiikkaan ja Liberaalipuolueen aktiivijäseneksi. Suomi on todella syvällä suossa, ja ihmettä ei ole varaa enää odottaa. Liberaalipuolueen Helsingin piirijärjestön puheenjohtaja, varavaltuutettu: amos.ahola@liberaalipuolue.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu